2009-02-16, 13:24:11
Evva odnośnie naczyń, nie ma określonych i ustalonych zasad i nikt Ci nie może powiedzieć tak na tym możesz podawać a na tym nie.
Są pewne zasady-nieformalne i trendy. Np. Styl klasyczny - bardzo popularny, ponadczasowy i zawsze w modzie, czyli tradycyjna biała zastawa, białe, okrągłe talerze bez jakichkolwiek zdobień, typu linie, krążki, kwiatki itp. wg niektórych na takich talerzach każde jedzenie wygląda najlepiej, bo odróżnia się od talerza.
Czarne talerze wykorzystuję się często w prezenacji kuchni Azjatyckich - chińskiej, koreańskiej, tajskiej i japońskiej. Czerwone w kuchniach Ameryki Południowej a takze meksykańskiej, ale znowy nie jest to ścisła reguła. Ogólnie kuchnia meksykanska jest podawana w kolorowych i mniej formalnych naczyniach i na pstrokatych obrusach przypominających leżące kilimy. POzdrawiam
Są pewne zasady-nieformalne i trendy. Np. Styl klasyczny - bardzo popularny, ponadczasowy i zawsze w modzie, czyli tradycyjna biała zastawa, białe, okrągłe talerze bez jakichkolwiek zdobień, typu linie, krążki, kwiatki itp. wg niektórych na takich talerzach każde jedzenie wygląda najlepiej, bo odróżnia się od talerza.
Czarne talerze wykorzystuję się często w prezenacji kuchni Azjatyckich - chińskiej, koreańskiej, tajskiej i japońskiej. Czerwone w kuchniach Ameryki Południowej a takze meksykańskiej, ale znowy nie jest to ścisła reguła. Ogólnie kuchnia meksykanska jest podawana w kolorowych i mniej formalnych naczyniach i na pstrokatych obrusach przypominających leżące kilimy. POzdrawiam