Fotografia żywności - stylizacja - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Jak fotografować (https://stock-board.info/forum-jak-fotografowac.html) +--- Wątek: Fotografia żywności - stylizacja (/watek-fotografia-zywnosci-stylizacja.html) |
Fotografia żywności - stylizacja - pershing - 2008-12-10 Szukałem ostatnio w sieci jakichkolwiek poradników o stylizacji jedzenia, guglowałem i nic nie znalazłem. Jak robić fotki żywności teoretycznie wiem, zresztą takich poradników trochę w necie jest. Owszem temat trudny w fotografii, ale jakże chodliwy na stockach. Myślę, że poza technicznymi aspektami jak światło, dobór kadru itp ważną rolę odgrywa w tej dziedzinie właśnie stylizacja, czyli jak układać daną potrawę na talerzu, z czym ją łączyć (wszelkie dodatki w tle), przyprawy itd. Ktoś może spotkał się z tego typu poradnikiem? RE: Fotografia żywności - stylizacja - rlat - 2008-12-10 Też szukałem. Była jedna pozycja na ten temat - na allegro osiąga ceny ok 200 z Ars polonia to wydała - Fotografia żywności. No i pozostaje podglądać np. http://www.strykowski.net/francja/Pasztet_wieprzowy_mieso_fotografia_2820.php RE: Fotografia żywności - stylizacja - pershing - 2008-12-10 Folia znanych fotografów żywności oglądam na bierząco, Strykowskiego też widziałem, choć on robi wszystko nie tylko żarcie. Mnie chodzi bardziej o informacje typu, że do krewetki nie pasuje widelec np. a do jakiejś tam sałatki jest specjalny widelec, że do różnych rodzajów mięs pasują rózne rodzaje win, że listek bazylii pasuje do ciemnego sosu, a listek mięty do jasnego itd. Książka o której piszesz może być ciekawa, znalazłem opis, ale ona jest niedostępna w sprzedaży w żadnej księgarni wysyłkowej, na allegro też jej nie znalazłem. RE: Fotografia żywności - stylizacja - tomas24 - 2008-12-10 OOo świetny temat, wkońu mogę zabrać głos, bo nie wiem czy wiecie, jestem zawodowym kucharzem Rzadko polecam swojego bloga, ale tym razem zapraszam z przyjemnością do zapoznania się z tym wątkiem >> TJ Photographer - food sessions Wątek jak dla mnie bardzo na czasie, bo właśnie teraz zajmuję się takimi zdjęciami i już pierwsze poważniejsze próby za mną i sporo pracy przede mną. Temat naprawdę trudny i jak Pershing zauważył samo - ułożenie, ozdobienie i przyrządzenie ma bardzo istotny wpływ na wygląd całości. Także kadrowanie jest tu dość kluczowe, fotografownie całego talerza - jako danie - to raczej średni pomysł. Temat rzeka. Z racji swego wykształcenia, doświadczenia (ciągle nieustatnnie rozwijającego się) i pasji do kulinarii chętnie wyraże swoje zdanie. Pozdrawiam RE: Fotografia żywności - stylizacja - Michał - 2008-12-11 Mam 1 książkę w formacie PDF, jednak to nie to co do końca szukasz Pershing. Tam raczej jest o tym jak robić i czego używać, żeby jedzonko apetycznie wyglądało. Są informacje np. jak "zrobić" lody i je sfotografować, jak "postprodukować" mięso, płatki z mlekiem itp. RE: Fotografia żywności - stylizacja - mrowek - 2008-12-11 trzeba być pasjonatem takiej dziedziny fotografii jak i każdej innej zacznij od tego co lubisz jeść i jak chcesz aby było podane. RE: Fotografia żywności - stylizacja - rlat - 2008-12-11 (2008-12-11, 13:13:18)Michał napisał(a): Mam 1 książkę w formacie PDF, jednak to nie to co do końca szukasz Pershing. Tam raczej jest o tym jak robić i czego używać, żeby jedzonko apetycznie wyglądało. Są informacje np. jak "zrobić" lody i je sfotografować, jak "postprodukować" mięso, płatki z mlekiem itp. Podaj tytuł tej książki. RE: Fotografia żywności - stylizacja - pershing - 2008-12-11 (2008-12-11, 18:30:32)mrowek napisał(a): trzeba być pasjonatem takiej dziedziny fotografii jak i każdej innej zacznij od tego co lubisz jeść i jak chcesz aby było podane. Wiesz mrówek to co ja lubię i jak jest podane ma się odwrotnieproporcjonalnie do tego jak powinno być podane, więc trochę słabo, dlatego szukam konkretów z kulinarnych kanonów. RE: Fotografia żywności - stylizacja - mrowek - 2008-12-11 Z tego co mi wiadomo to trzeba być smakoszem i znać zagadnienie. Ja np chciałbym focić ptaki to muszę znać gatunki, gdzie i jak występują, jaki mają tryb życia itp itd... Gdzie to znaleść? wszędzie gdzie się da; internet, księgarnie . ogólnie z każdym tematem tak jest. czy to sport, czy to ptaki. Jak podawać i przystrajać jedzonko kucharze na całym świecie praktykują w najlepszych kuchniach. Kromkę z masłem można fajnie i pomysłowo ozdobić. Trudna droga przed tobą ale można dojść do celu. RE: Fotografia żywności - stylizacja - disarrays - 2008-12-11 Persh.. a szukałeś w dziedzinie Savoir vivre? Mam kilka takich książek gdzieś na półce, jedną z nich pamiętam że przeczytałam od deski do deski - o alkoholach Jakie do czego podawać, do czego absolutnie nie, w jakich kieliszkach i jakich proporcjach... Jakie drinki z czego robić by było widać warstwy itepe. Jest też Savoir vivre odnośnie sztućców - układania, tego do czego służą.. to też się przydało gdy na wykwintnym sylwestrze miałam do dyspozycji szwedzki stół i 8 rodzajów widelców |