Fotografia żywności - stylizacja
#61
Evva odnośnie naczyń, nie ma określonych i ustalonych zasad i nikt Ci nie może powiedzieć tak na tym możesz podawać a na tym nie.
Są pewne zasady-nieformalne i trendy. Np. Styl klasyczny - bardzo popularny, ponadczasowy i zawsze w modzie, czyli tradycyjna biała zastawa, białe, okrągłe talerze bez jakichkolwiek zdobień, typu linie, krążki, kwiatki itp. wg niektórych na takich talerzach każde jedzenie wygląda najlepiej, bo odróżnia się od talerza.
Czarne talerze wykorzystuję się często w prezenacji kuchni Azjatyckich - chińskiej, koreańskiej, tajskiej i japońskiej. Czerwone w kuchniach Ameryki Południowej a takze meksykańskiej, ale znowy nie jest to ścisła reguła. Ogólnie kuchnia meksykanska jest podawana w kolorowych i mniej formalnych naczyniach i na pstrokatych obrusach przypominających leżące kilimy. POzdrawiam
Odpowiedz
#62
qbexus
...Sam byłem wiele lat klientem fotografów.....

Jeżeli kupowałeś zdjęcia na stockach, to może opiszesz jakie były kryteria , którymi się kierowałeś przy ich wyborze ?.
Odpowiedz
#63
Witam
Zapraszam na WWW.foodfoto.pl może się przyda
Odpowiedz
#64
Pominę fakt że jest to post typowo reklamowy i to że już mnie dobijają coraz to bardziej wymyślne strony flash fotografów i firm fotograficznych. Tak jak jest to o.k. na stronach hobbystycznych czy artystycznych tak strona firmowa w całości flash-owa to strzał w kolano ale to nie forum o seo i usability Smile
Aranżacje ciekawe i ze smakiem niestety zdjęcia już nie, przede wszystkim drażni całkowity brak umiejętności posługiwania się Go, to że zrobimy zdjęcie w 80% nieostre nawet z ładnym rozmyciem nie znaczy jeszcze, że zdjęcie jest dobre i klimatyczne. Przy oglądaniu takich zdjęć można dostać oczopląsu kiedy większość produktu nam się rozmywa a wzrok chciał by koniecznie obejrzeć wszystko. Praca z jasnym obiektywem to bardzo trudna sztuka i lepiej jest go trochę bardziej przymknąć niż produkować paciaje.
Odpowiedz
#65
No dobra, to teraz pytanko do Tomas24 - czy poradnik się już urodził? - mija już chyba 9 miesięcy od czasu jak były pierwsze wzmianki o nim?
Odpowiedz
#66
Hej rlat i wszyscy zainteresowani, tak poradnik się urodził, rozwija się choć trochę opieszale bo pracuję na 1,5 etatu i czasu mi brakuje. Jednak nie zapomniałem, piszę i już naprawdę niebawem pod choinkę lub ciut wcześniej wrzucę go tutaj, proszę o jeszcze odrobinkę cierpliwości. Pozdrawiam
Odpowiedz
#67
to miło Tomas, również stałem się wiernym oczekującym, pozdr
Odpowiedz
#68
Tak rowniez oczekiwalem , ale widze ze chyba poczekam jeszcze .... sam nie wiem ile czasu bo w koncu mozna to ukladac przez nastepne 10 lat i mam nadzieje ze wtedy bedzie to wielkie dzielo Smile Pozdrawiam
Odpowiedz
#69
Może zdopingujemy kolegę Smile, Tomas, Tomas, Tomas Smile Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku Smile
Odpowiedz
#70
(2010-01-03, 20:42:13)piotradamski napisał(a): sam nie wiem ile czasu bo w koncu mozna to ukladac przez nastepne 10 lat

Słuchajcie, ja pracuje na 1,5 etatu, po 10-12 godzin dziennie, a przez grudzien doslownie 7 dni w tygodniu, mialem imprezy na 6000 ludzi lacznie + kolejne 1600 w drugim miejcu pracy, wiec delikatnie mowiąc jestem skonany i na bank nie mam ochoty do jakiejkolwiek pracy przy kompie czy z aparatem. Jest już styczen, uspokoilo sie i wierzcie mi - lub nie - mi tez jest glupio, bo sie zdeklarowalem, a cholernie mi glupio, bo bardzo chce to skonczyć, choć to żadne dzielo nie bedzie a jedynie mikro-praca. Wiec prosze Was o jeszcze troche cierpliwosci. Jak widzicie prac kucharza to nie łatwy los, nie miałem Świąt już od kilku lat, z daleka od domu, rodziny, przyjaciół... ciepła i atmosfery, nie jest łatwo moi drodzy..... już nie bawem, obiecuje Smile

pozdrawiam
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Fotografowanie żywności SHaiith 32 23 715 2014-03-04, 11:00:04
Ostatni post: fotoaloja
  Fotografia żywności - backstage rlat 0 5 081 2013-09-29, 11:30:36
Ostatni post: rlat
  Ebook o fotografii żywności i stylizacji jedzenia tomas24 87 100 254 2012-08-22, 22:38:41
Ostatni post: wredny123

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości