Fotografia żywności - stylizacja
#41
rlat, jesłi chodzi o Twoje zdjęcie to ja bym dała jakiś kolorowy akcent lub inne tło bo teraz mam wrażenie, że wszystko się ze sobą zbyt zlewa. Ale ja się za bardzo na fotografowaniu jedzenia nie znam więc moja opinią nie musisz się sugerować.

Tomas, jak ida prace nad poradnikiem? Pomyślałam sobie, że bardzo przydatną informacją byłyby rady np.: jak fotografować żywność która szybko traci swój estetyczny wygląd - coś w stylu ciemniejący banan itp.
bardzo brakuje mi też wiedzy na jakich naczyniach najlepiej prezentować potrawy?
Odpowiedz
#42
Jakby to powiedzieć praca wre Smile hehe, nnie ale tak na serio to daje ile tylko moge. Ale jak już wspomniałem pracuje w kuchni, po 12h dziennie, więc po pracy na nie wiele mnie juz stać, w wolne dni strzelam foty, obrabiam je, mam własne forum kulinarne, duży serwis kulinarny, bloga ..... cholera wie co jeszcze, bo już powoli się głubię, za dużo tego.
A mimo to jeszcze nocki zarywam pisząc m.in. dla Was ten poradnik. Chcę to zrobić przyzwoicie, najlepiej jak mogę, bo nie chcę się później wstydzić. Po za tym, mam tyle w tym poradniku do przekazania, że chyba wyjdzie z tego encyklopedia. Powoli ucinam już pewne wątki, bo naprawdę robi się tego za dużo. Być może skończę do końca lutego, a chciałbym bardzo, bo mam co najmniej setkę niedokończonych projektów.... a mówi się zrób dzisiaj to co miałeś zrobić już wczoraj...
Odpowiedz
#43
Tomas ja nie poganiam tylko tak się właśnie zastanawiałam czy temat już zamkniety czy nie bo pojawiają mi się kolejne wątpliwości na temat jak fotografować żywność i nie wiem czy w Twoim poradniku znajdzie się jeszcze na nie miejsce Smile o to mi właśnie chodziło Smile

Skoro pracy masz dużo i muszisz skracać pewne wątki to może warto podzielić poradnik na części i dopracowywać je stopniowo, najpierw jeden temat potem drugi.... Smile
Odpowiedz
#44
Evva ten temat chyba nigdy nie bedzie do końca zamknięty, to studnia bez dna Smile
Rozumiem, że mnie nie poganiasz i nie zarzucam Ci tego. W moim poradniku zmieści się wszystko, jeśli nie w tym nachodzącym wydaniu, to na pewno w kolejnym, którego napewno można się spodziewać kiedyś, bo pewnie za pół roku bede wiedział więcej niż dzisiaj, a przy obecnym tempie zdobywania wiedzy, doświadczenia i robienia błędów sądzę że kiedyś 5-6 wersja to już powinien być majstersztyk w tym temacie.
Jak masz jakieś konkretne szybkie pytania kulinarne, zapraszam na kulinarne forum (ostatnio nieco przymierające), załóż jakikolwiek temat i jazda : www.4smaki.fora.pl oraz
serwis: www.4smaki.com.pl w dziale portfolio można obejrzeć kilka ostatnich prac.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#45
Cytat:gęsią skórkę miała
Nie wiem może już jestem dzisiaj zmęczony ale odnoszę wrażenie, że na większości zdjęć są problemy z ostrością.
A poza tym niebieski (kiblasty Smile ) jako tło do żywności zupełnie mi nie podchodzi. A na poradnik czekam również.
Odpowiedz
#46
kogo ten cytat? I o jakie zdjęcia chodzi? A tło niebieskie może i nie podchodzi, ale turkus i błękit jak dla mnie rewelacja.
Odpowiedz
#47
sorry cytat faktycznie z innego źródła ale chodzi o zdjęcia z Twojej strony.
Odpowiedz
#48
Nieostre?? Co prawda celowo mają małą głębię ostrości, ale są ostre, no nie w całym kadrze, co było moim zamiarem.

Dlaczego niebieski wg Ciebie jest jak to powiedziałeś "kiblasty"?
A co wolałbyś naturalnie czarny lub biały? A może różowy? ;0
Odpowiedz
#49
Osobiście jedzenie kojarzy mi się z czymś przytulnym ciepłym i dlatego najchętniej oglądał bym je w otoczeniu ciepłych kolorów.
Jasne zielenie i błękity jakoś tak kojarzą mi się z barami mlecznymi minionej epoki albo z nędznymi fast foodami. Oczywiście to jest tylko i wyłącznie moje odczucie choć patrząc na zdjęcia różnych fotografików to niektórzy chyba podzielają mój pogląd.
A co do ostrości to może padła przy przeskalowaniu nie wiem albo ja już nie widzę w każdym razie imho tylko to cuś z liśćmi na wierzchu jest ostre w innych zdjęciach nie mogę się dopatrzyć punktu ostrości. Może to być spowodowane tym że nie ma tam żadnego wyróżniającego się elementu jak jest tak wiele różnych składników to raczej ostra powinna być całość a nie tylko pojedynczy listek czy pieczarka. Rozmycie raczej powinno dotyczyć tła. Za to podobają mi się kompozycję jak i same potrawy.
Odpowiedz
#50
Też zerknąłem na podaną stronkę. Zdjęcia bardzo przyjemne. Mi niebieski i zielony wcale nie przeszkadzają. Widziałem wiele dobrych zdjęć żywności, gdzie były te kolory. No może faktycznie trochę ten kolor dominuje w niektórych zdjęciach Smile

Co do ostrości, to momentami odnosiłem podobne wrażenie, ale może faktycznie jest efekt małego GO. W takich sytuacjach staram się zwiększyć f o jeden przedział (lub dwa Smile).
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Fotografowanie żywności SHaiith 32 23 759 2014-03-04, 11:00:04
Ostatni post: fotoaloja
  Fotografia żywności - backstage rlat 0 5 086 2013-09-29, 11:30:36
Ostatni post: rlat
  Ebook o fotografii żywności i stylizacji jedzenia tomas24 87 100 406 2012-08-22, 22:38:41
Ostatni post: wredny123

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości