Fotografia żywności - stylizacja
#1
Szukałem ostatnio w sieci jakichkolwiek poradników o stylizacji jedzenia, guglowałem i nic nie znalazłem. Jak robić fotki żywności teoretycznie wiem, zresztą takich poradników trochę w necie jest. Owszem temat trudny w fotografii, ale jakże chodliwy na stockach.
Myślę, że poza technicznymi aspektami jak światło, dobór kadru itp ważną rolę odgrywa w tej dziedzinie właśnie stylizacja, czyli jak układać daną potrawę na talerzu, z czym ją łączyć (wszelkie dodatki w tle), przyprawy itd. Ktoś może spotkał się z tego typu poradnikiem?
Odpowiedz
#2
Też szukałem. Była jedna pozycja na ten temat - na allegro osiąga ceny ok 200 z Ars polonia to wydała - Fotografia żywności. No i pozostaje podglądać np. http://www.strykowski.net/francja/Paszte...a_2820.php

Smile
Odpowiedz
#3
Folia znanych fotografów żywności oglądam na bierząco, Strykowskiego też widziałem, choć on robi wszystko nie tylko żarcie. Mnie chodzi bardziej o informacje typu, że do krewetki nie pasuje widelec np. a do jakiejś tam sałatki jest specjalny widelec, że do różnych rodzajów mięs pasują rózne rodzaje win, że listek bazylii pasuje do ciemnego sosu, a listek mięty do jasnego itd.

Książka o której piszesz może być ciekawa, znalazłem opis, ale ona jest niedostępna w sprzedaży w żadnej księgarni wysyłkowej, na allegro też jej nie znalazłem.
Odpowiedz
#4
OOo świetny temat, wkońu mogę zabrać głos, bo nie wiem czy wiecie, jestem zawodowym kucharzem Smile
Rzadko polecam swojego bloga, ale tym razem zapraszam z przyjemnością do zapoznania się z tym wątkiem >> TJ Photographer - food sessions

Wątek jak dla mnie bardzo na czasie, bo właśnie teraz zajmuję się takimi zdjęciami i już pierwsze poważniejsze próby za mną i sporo pracy przede mną. Temat naprawdę trudny i jak Pershing zauważył samo - ułożenie, ozdobienie i przyrządzenie ma bardzo istotny wpływ na wygląd całości. Także kadrowanie jest tu dość kluczowe, fotografownie całego talerza - jako danie - to raczej średni pomysł. Temat rzeka. Z racji swego wykształcenia, doświadczenia (ciągle nieustatnnie rozwijającego się) i pasji do kulinarii chętnie wyraże swoje zdanie.
Pozdrawiam
Odpowiedz
#5
Mam 1 książkę w formacie PDF, jednak to nie to co do końca szukasz Pershing. Tam raczej jest o tym jak robić i czego używać, żeby jedzonko apetycznie wyglądało. Są informacje np. jak "zrobić" lody i je sfotografować, jak "postprodukować" mięso, płatki z mlekiem itp. Icon_wink
Odpowiedz
#6
trzeba być pasjonatem takiej dziedziny fotografii Smile jak i każdej innej Smile zacznij od tego co lubisz jeść i jak chcesz aby było podane.
Odpowiedz
#7
(2008-12-11, 13:13:18)Michał napisał(a): Mam 1 książkę w formacie PDF, jednak to nie to co do końca szukasz Pershing. Tam raczej jest o tym jak robić i czego używać, żeby jedzonko apetycznie wyglądało. Są informacje np. jak "zrobić" lody i je sfotografować, jak "postprodukować" mięso, płatki z mlekiem itp. Icon_wink

Podaj tytuł tej książki.
Odpowiedz
#8
(2008-12-11, 18:30:32)mrowek napisał(a): trzeba być pasjonatem takiej dziedziny fotografii Smile jak i każdej innej Smile zacznij od tego co lubisz jeść i jak chcesz aby było podane.

Wiesz mrówek to co ja lubię i jak jest podane ma się odwrotnieproporcjonalnie do tego jak powinno być podane, więc trochę słabo, dlatego szukam konkretów z kulinarnych kanonów.
Odpowiedz
#9
Z tego co mi wiadomo to trzeba być smakoszem i znać zagadnienie. Ja np chciałbym focić ptaki to muszę znać gatunki, gdzie i jak występują, jaki mają tryb życia itp itd... Gdzie to znaleść? wszędzie gdzie się da; internet, księgarnie .
ogólnie z każdym tematem tak jest. czy to sport, czy to ptaki. Jak podawać i przystrajać jedzonko kucharze na całym świecie praktykują w najlepszych kuchniach. Kromkę z masłem można fajnie i pomysłowo ozdobić. Trudna droga przed tobą ale można dojść do celu.
Odpowiedz
#10
Persh.. a szukałeś w dziedzinie Savoir vivre? Mam kilka takich książek gdzieś na półce, jedną z nich pamiętam że przeczytałam od deski do deski - o alkoholach Icon_razz Jakie do czego podawać, do czego absolutnie nie, w jakich kieliszkach i jakich proporcjach... Jakie drinki z czego robić by było widać warstwy itepe. Jest też Savoir vivre odnośnie sztućców - układania, tego do czego służą.. to też się przydało gdy na wykwintnym sylwestrze miałam do dyspozycji szwedzki stół i 8 rodzajów widelców Icon_wink
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Fotografowanie żywności SHaiith 32 23 617 2014-03-04, 11:00:04
Ostatni post: fotoaloja
  Fotografia żywności - backstage rlat 0 5 072 2013-09-29, 11:30:36
Ostatni post: rlat
  Ebook o fotografii żywności i stylizacji jedzenia tomas24 87 99 959 2012-08-22, 22:38:41
Ostatni post: wredny123

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości