Liczba postów: 1 191
Liczba wątków: 27
Dołączył: Oct 2007
Reputacja:
12
Miejscowość: Myszków
Szukałem ostatnio w sieci jakichkolwiek poradników o stylizacji jedzenia, guglowałem i nic nie znalazłem. Jak robić fotki żywności teoretycznie wiem, zresztą takich poradników trochę w necie jest. Owszem temat trudny w fotografii, ale jakże chodliwy na stockach.
Myślę, że poza technicznymi aspektami jak światło, dobór kadru itp ważną rolę odgrywa w tej dziedzinie właśnie stylizacja, czyli jak układać daną potrawę na talerzu, z czym ją łączyć (wszelkie dodatki w tle), przyprawy itd. Ktoś może spotkał się z tego typu poradnikiem?
Liczba postów: 1 191
Liczba wątków: 27
Dołączył: Oct 2007
Reputacja:
12
Miejscowość: Myszków
Folia znanych fotografów żywności oglądam na bierząco, Strykowskiego też widziałem, choć on robi wszystko nie tylko żarcie. Mnie chodzi bardziej o informacje typu, że do krewetki nie pasuje widelec np. a do jakiejś tam sałatki jest specjalny widelec, że do różnych rodzajów mięs pasują rózne rodzaje win, że listek bazylii pasuje do ciemnego sosu, a listek mięty do jasnego itd.
Książka o której piszesz może być ciekawa, znalazłem opis, ale ona jest niedostępna w sprzedaży w żadnej księgarni wysyłkowej, na allegro też jej nie znalazłem.
Liczba postów: 233
Liczba wątków: 2
Dołączył: Oct 2007
Reputacja:
1
Miejscowość: Wrocław
Z tego co mi wiadomo to trzeba być smakoszem i znać zagadnienie. Ja np chciałbym focić ptaki to muszę znać gatunki, gdzie i jak występują, jaki mają tryb życia itp itd... Gdzie to znaleść? wszędzie gdzie się da; internet, księgarnie .
ogólnie z każdym tematem tak jest. czy to sport, czy to ptaki. Jak podawać i przystrajać jedzonko kucharze na całym świecie praktykują w najlepszych kuchniach. Kromkę z masłem można fajnie i pomysłowo ozdobić. Trudna droga przed tobą ale można dojść do celu.