2015-10-14, 23:45:46
(2015-10-14, 22:40:39)fotek napisał(a): Arku, to już nie te czasy gdy z kompakta Canon A40 brali zdjecia jak ciepłe bułeczki. Teraz na stockach dzialają już zawodowcy, wymagania poszly w górę.
Obiektyw mydli, kup taki który daje rade, zdjęcie szumi bo musisz działac na wysokich ISO? Kup lampy.
Kilka osób - ciągle tych samych - żali sie na odrzuty... wnioski nasuwają się same
Nigdy nie odszumiam, ani nie wyostrzam zdjęc. Ostatnie odrzuty to za bzdurne Intelectual property na zdjeiach landszaftów, ale... troche kasy jednak na sprzęt wydałem
Proponuję Ci Fotek na próbę zmienić diametralnie tematykę swoich zdjęć. Wrzuć po kolei kilka serii przysłowiowych landszaftów.
I wtedy gwarantuje Ci, że dowiesz się, że Twoje szkła to słoiki a nie obiektywy a Twoja obróbka zdjęć jest na poziomie zerowym
Zapewne też trafi Ci się konieczność dosłania property release do zdjęcia bliżej nieokreślonych krzaków
Ja bym raczej obstawiał to, że stocki topią się od ilości zdjęć i szukaja pomysłów jak z tego wybrnąć. A póki nie mają pomysłu to tną te zdjęcia, których nigdy za bardzo nie tolerowali.
Foto produktowe i ludzie to tematy najbardziej poszukiwane, więc to przyjmują w każdej ilości i jakości a landszaft leci do kosza.
Mam jeszcze jedno spostrzeżenie na poparcie mojej tezy. Wrzucając zdjęcie jako edytorial mam praktycznie 100% akceptacji. Ten sam kadr wrzucony jako rf ma sporą szansę na kosz.