2015-10-14, 23:41:10
(2015-10-14, 23:16:32)fotek napisał(a): Miłosz, nie wiem czy o sprzęt... ale nie zastanawia Cię, ze zwykle te same osoby się żalą na spore odrzuty?
Tez je maqm, ale sa to pojedyncze procenty i generalnie nie mam pretensji, bo czasmi jak robie z reki z niestabilnej pozycji, to zdarza sie nieostrość.
Inna sprawa, ze przy landszaftach jest trudniej... niektórzy inspektorzy chcieliby ostrość w całym kadrze, a to nie zawsze jest mozliwe
racja, przejrzałem wątek i się zgadza co do narzekaczy
ja sporo czasu (większa połowa portfolio) jechałem na 350d i tamronie 17-50 + ruskich wynalazkach-szału nie było ale dało się i raczej przyjmowali... trzeba było ratować obróbką/wyważonym odszumianiem+ostrzeniem lokalnym. także jak się inspektorzy zbytnio czepiają to polecam zweryfikować proces/coś zmienić w workflow i przeglądać foty powiększone na 100%...
teraz mi się aż tak nie chce dłubać i rzadko odpalam photoshopa (lightroom styknie), trochę za tym tęsknię i chyba trzeba do tego wrócić i co najważniejsze robić "perełki" (mimo tego że one wcale się jakoś wybitnie nie sprzedają )