2013-11-20, 15:15:01
(2013-11-20, 13:58:12)fotorince napisał(a): No ale ustalmy pewną rzecz,zdjęcia na plaży w biały dzień też mogą szumieć bo czemu by nie.
Wiadomym jest że nawet najlepsza matryca będziesz szumieć na ISO 100 niczym Bałtyk jeśli źle wykonamy zdjęcie....uchowaj Boże nie sugeruję że to były złe zdjęcia,mówię tylko że szumieć zawsze może i usprawiedliwianie że to było w biały dzień niewiele wnosi.Każde zdjęcie da się spieprzyć
Co do trade mark zgadzam się że Shutterstock jest tu bardzo wymagający ale przejrzyj dokładnie te zdjęcia ze starówki o których piszesz,może gdzieś sie ukryła jakaś reklama,bilbord,napis w jakiejś witrynie? Sam miałem ostatnio taki przypadek,nie wiedziałem o co biega gdy dwa razy odrzucili mi zdjęcie za trade mark aż znalazłem gdzieś za górami za lasami malutki bilbord po lewej stronie,wykadrowałem i przeszło bez mydła.
Poza tym z tego co mi wiadomo niektóre budynki mają coś w stylu (niech ktoś mnie poprawi jak piszę źle ale dokładnie nie wiem jak to sie nazywa) zastrzeżonego wizerunku,bodajże PKiN w Warszawie tak ma więc nie każdy budynek możemy sobie bezkarnie wrzucać na stocki.
no przy złej ekspozycji ok. przy wyciąganiu cieni ok. ale tutaj ekspozycja była ok. szumu nawet śladu. miałem kilka zdjęć z jednego miejsca. cześć przeszła bez problemu a cześć odpadła za szum. pewnie stwierdził że już za dużo i pierwszy powód który mu wpadł w łapy to szum. dlatego mnie to wkurza. a z trade mark dzieki. przejrzę czy faktycznie gdzieś nie ma jakiegos logo, ale to i tak niezła schiza