2011-04-08, 17:31:24
(2011-04-08, 14:42:56)edi napisał(a): ja o tym juz wiem, dlatego pierwsza sesje jak robie to zawsze na zasadach TFP, no chyba ze modelka ma naprawde swietne portfolio i wiem ze da sie z niej sporo wycisnac,
W tej kwestii mam nieco odmienne zdanie. Skoro kupuję pomidory, jabłka, śliwki i je fotografuję, to czemu człowiek który poświęca swój czas i udziela mi zgody, nie ma otrzymać wynagrodzenia z tego właśnie tytułu. Jest jak rekwizyt, a rekwizyty kupuje, lub wypożycza i wtedy także się za nie płaci.
Wiem że na przykład na MM można trafić osoby z łojotokowym zapaleniem twarzy, które mówią " to się da w PS usunąć", ale korzystając z takiego źródła trzeba się z tym liczyć.
Są osoby które pierwszy raz stają przed obiektywem i są do (....). Ale można się na to przygotować i sesja medyczna, złodziej, strażak w masce może być receptą, wszystko zależy od pomysłowości.
Nigdy nie mam ściśle określonej koncepcji sesji, tylko zarys tego co bym chciał, a i tak nie jestem w stanie wszystkich pomysłów zrealizować, zostają na następne okazje.