2013-01-09, 03:57:11 
	
	
	
	
	
	
| 
				
				 
					Fotografia żywności - stylizacja
				 
			 | 
		
| 
	 
		
		
		2013-01-09, 13:18:31 
	
	 
	
		I ja czekam, tomas24 daj znać jak recenzja będzie gotowa. 
	
	
	
Ja krytykę "Ujęć ze smakiem" usłyszałam z ust zawodowego fotografa i jak czytam recenzję np. na White Plate - http://whiteplate.blogspot.com/2012/02/u...czyli.html to nie jest to odosobniona opinia. Generalnie krytykuje się 2 aspekty książki: 1. nie najlepszy skład graficzny, wybór zdjęć (inna okładka w polskiej wersji) i to że zdjęcia w książce zaprezentowane są gorzej niż na blogu autorki; po 2. książkę ocenia się jako "pisaną przez amatora dla amatora", i w sumie racja bo przecież H.D. z wykształcenia fotografem nie jest i do wszystkiego dochodziła metodą prób i błędów (podobnie zresztą jak i większość z nas Tak czy inaczej moim zdaniem przeczytać warto, nie mamy wiele możliwości "podpatrywania" jak robią to inni. 
		
		
		2013-01-09, 14:09:45 
	
	 
	(2013-01-09, 13:18:31)Evva napisał(a): Ja krytykę "Ujęć ze smakiem" usłyszałam z ust zawodowego fotografa Zawodowy fotograf sięga po taką książkę? To myślę nie był target autorki... (2013-01-09, 13:18:31)Evva napisał(a): i jak czytam recenzję np. na White Plate to nie jest to odosobniona opinia. Generalnie krytykuje się 2 aspekty książki: 1. nie najlepszy skład graficzny, wybór zdjęć (inna okładka w polskiej wersji) i to że zdjęcia w książce zaprezentowane są gorzej niż na blogu autorki; Z podobnymi opiniami po kilku miesiącach spotkała się autorka recenzji odnośnie własnej publikacji (2013-01-09, 13:18:31)Evva napisał(a): 2. książkę ocenia się jako "pisaną przez amatora dla amatora", i w sumie racja bo przecież Tak tez chyba było, fajnie napisana książka bez zbędnej napinki, w pewnych aspektach na pewno sporo uświadamiająca przeciętnego odbiorcę. 
		
		
		2013-01-09, 14:41:46 
	
	 
	
		Ja się z Tobą zgadzam rachwal, mówię tylko że krytyka o książce też jest. 
	
	
	
A skoro jak na razie na polskim rynku wielu publikacji nie ma może polecacie coś obcojęzycznego? Ja zamówiłam "Food Photography & Lighting" Teri Campbell , ale jeszcze do mnie nie dotarła. 
		
		
		2013-01-09, 15:04:09 
	
	 
	
		Jak już pisałem w hydeparku, polecam przeglądać to co jest pokazywane i BBC Good Food Magazine + Donna Hay Magazine. Wychodzę z założenia, że i tak mało kto jest w stanie zdradzić swoje "tajemnice" odnośnie warsztatu w jakiejkolwiek książce więc nie pozostaje nic innego jak podglądać innych i "reprodukować"...
	 
	
	
	
		
		
		2013-01-09, 15:15:58 
	
	 
	
		rachwal czemu się dziwisz że zawodowy fotograf sięga po taką książkę? To dla mnie normalne, jak była premiera książki kulinarnej R. Sowy czy Kuronia to połowę książek z premiery nabyli kucharze, często bardzo znani, dobrze wiedzieć co u konkurencji piszczy i jak daleko sięga ich wiedza, choć jak słusznie napisałeś, wiele "tajemnic", i "tricks of the trade" nigdy się w druku nie znajdzie,  
	
	
	
i masz rację, gdyby więcej osób zajmujących się fotografią żywności zajęło się podglądaniem i analizowaniem materiału dobrych czasopism zamiast czytać masy książek, przeszukiwać fora i skupiać się na testach sprzętu robiliby dużo więcej i lepszych zdjęć, bo IMHO to po prostu trzeba wypracować ilością poświęconych godzin 
		
		
		2013-01-10, 20:05:49 
	
	 
	
		recenzja pierwszej książki już na blogu  
	
	
	
http://tj-photographer.blogspot.co.uk/20...ardin.html 
		
		
		2013-01-11, 11:25:51 
	
	 
	
		świetna recenzja - teraz wiem, że chyba warto odpuścić sobie tę książkę  
	
	
	
		
		
		2013-01-11, 15:34:40 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-11, 15:36:35 {2} przez fotoaloja.)
	
	 
	
		tez polecam "Fotografia produktowa", swietna ksiazka, mnie otworzyla oczy na wiele spraw
	 
	
	
	
		
		
		2013-01-12, 02:41:52 
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-12, 02:45:50 {2} przez SHaiith.)
	
	 
	(2013-01-11, 15:34:40)fotoaloja napisał(a): tez polecam "Fotografia produktowa", swietna ksiazka, mnie otworzyla oczy na wiele spraw Czytałem. Dobra, mocno techniczna. Pomaga radzić sobie z oświetleniem, ale nie podpowie co fotografować. (2013-01-10, 20:05:49)tomas24 napisał(a): recenzja pierwszej książki już na bloguCzytałem książkę i recenzję. Recenzja opisuję dokładnie jak jest. Mnie ta książka nauczyła jednego. Oświetlenie tylne. A konkretnie wykombinowałem sobie, że z tyłu stawiam dużego softboxa z systemówką. Jak fotografuję z góry (np: zupę) to tylko tylne stosuję, natomiast jak fotografuję z niskiego kąta (z boku) to dodaje z drugiej strony kontrę dla lepszego urozmaicenia kontrastu. No i dała mi d myślenia na temat kadrowania. Jednym słowem. Cokolwiek i jakkolwiek nie ustawisz danie, które jest tematem zdjęcia musi być widocznie najbardziej. Niby banalne, ale często się zdarza, że podczas sesji skupiam się na detalach a nie na głównym daniu, co finalnie powoduje, że niewiadomo co jest na zdjęciu. Ale pewnie do tego sam bym doszedł prędzej czy później. PS. tomas24 Kiedy robisz jakieś warsztaty z fotografii jedzenia. Chętnie bym się zapisał do ciebie.  | 
| 
				
	 
					« Starszy wątek | Nowszy wątek »
				 
			 | 
		
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Fotografowanie żywności | SHaiith | 32 | 27 855 | 
		2014-03-04, 11:00:04 Ostatni post: fotoaloja  | 
	|
| Fotografia żywności - backstage | rlat | 0 | 5 471 | 
		2013-09-29, 11:30:36 Ostatni post: rlat  | 
	|
| Ebook o fotografii żywności i stylizacji jedzenia | tomas24 | 87 | 112 936 | 
		2012-08-22, 22:38:41 Ostatni post: wredny123  | 
	|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

