2009-03-14, 16:48:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-14, 16:49:50 {2} przez robgr85.)
(2009-03-13, 13:46:23)Sielan napisał(a): Robgr85, co byś kupił na moim miejscu?
Ciężko mi tutaj mówić co bym kupił na Twoim miejscu, bo obecnie szykuję się na fajną wycieczkę za granicę, i w tej chwili najbardziej będzie mi brakowało dobrego szerokiego kąta (jak na razie do 'szerokiego' zakresu to mam tylko poczciwego KIT'a

- Napisz co chcesz wysyłać na stocki. Gdzie fotografujesz? Co prócz stocków będziesz chciał fotografować?
Jeśli np rozważasz za jakiś czas zacząć stawiać pierwsze kroki w fotografii ślubnej, to lepszy będzie 24-70.
- Czy duży procent będą stanowiły zdjęcia robione w studio (jeśli tak to jak duże jest/będzie to studio)? Czy planujesz robić dużo fotografii na białym tle, czy może raczej coś w 'normalnym' otoczeniu.
Jeśli głównie fotografie na białym tle, to wybierz obiektyw który charakteryzuje się możliwie niską wartością aberracji.
Jeśli teraz miałbym wybierać między tymi dwoma eLkami (24-70 i 24-105) to pewnie wybrałbym 24-105. Nie zmienia to faktu (jak dobrze zauważył rachwal) że obydwa szkła są bardzo dobre optycznie i nie ważne co wybierzesz powinieneś być zadowolony z jakości. Pytanie tylko co Ci się bardziej przyda - większy zakres ogniskowych, czy lepsza jasność?
Generalnie, jak jeszcze nie jesteś pewien co wybrać, to radziłbym trochę poczekać z zakupem. Z czasem powinieneś sam zobaczyć czego bardziej potrzebujesz.
Pozdrawiam,