Mam porównanie z ostatnich dwóch miesięcy. Jest to ocena "młodego" stockera. Najwięcej sprzedaje SS, potem Fotolia. Sprzedają bardzo regularnie i moim zdaniem transparentnie. IS generuje największe zyski, ale tam wolna amerykanka, niestety(wystarczy przeczytać nasz wątek dot. wypłat). Reszta sporadyczne strzały, choć Dreamstime ruszyło.
Oho, widzę na zagranicznym forum, że ludzie się wkurzyli i też podziękowali Fotolia usuwając konta...
Tak mi się przypomniała akcja z obcięciem zysków dla foterów, kiedy to w mailu pisali:
Rok 2010 był kolejnym rekordowym rokiem społeczności Fotolia. Osiągnęliśmy nowe rekordowe liczby plików w naszej kolekcji, liczby użytkowników i wypłat dla fotografów. W roku 2011 wprowadzamy pewne zmiany w celu kontynuacji tego trendu.
Na rynku rośnie konkurencja, zarówno wśród fotografów w społeczności, jak i pomiędzy poszczególnymi agencjami. Starannie monitorujemy sytuację i kontynuujemy wzrost wydatków marketingowych wraz z coraz częstszą obecnością na targach oraz rosnącą liczbą kampanii reklamowych. Ponadto Fotolia kontynuuje swoje przewodnictwo na rynkach międzynarodowych poprzez otwarcie strony w języku rosyjskim i chińskim. Wraz ze wzrostem sprzedaży, przyśpieszyła również szybkość zmian rankingu. W celu kontynuacji naszych ciągłych wysiłków marketingowych w następnym tygodniu wprowadzamy pewne zmiany w strukturze prowizji na średnim i niskim poziomie.
Fotolia nadal utrzymuje prowizje fotografów na znacznie wyższym poziomie niż nasi główni konkurenci, a nasze rosnące nakłady na marketing przyniosą jeszcze większą szybkość zmian rankingów.
Prosimy zwrócić uwagę, że nasz nowy filtr czasu dodania pliku daje pewien priorytet dla plików nowych i świeżych, co oznacza że najlepsi fotografowie ze świeżymi plikami będą mieli większe szanse na zdobycie wyższych rankingów. Dziękujemy za ciągłe wsparcie i wspólnie oczekujemy wspaniałego 2011 roku.
Potem były jeszcze chyba ze dwie akcje z rozwojem serwisu, który miał przynosić foterom tłuste zarobki. Osobiście nie zdążyłam tego odczuć, ale może Wy...?
2013-07-26, 15:53:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-26, 15:54:01 {2} przez canion1.)
kasują konta? coś w stylu "na złość mamie odmrożę sobie uszy"? Bez sensu. Stocki to długoterminowa stopa zwrotu zainwestowanego kapitału. managerowie mają lepsze i gorsze pomysły na zmiany ale pracowici fotografowie nie narzekają i notują stabilny wzrost czyli nie jest żle. Jeśłi ktoś narzeka na poziom sprzedaży to warto tę osobę spytać. a ile zainwestowałeś w towar /sesje/, wiedzę, technikę że oczekujesz zysku?. a Fotolia? Fotolii mozna tylko poradzić że jeśli management przyimprezował to nie dotykajcie serwisu poki kac nie zejdzie bo nic dobrego z tego nie wynika .
2013-07-26, 20:08:08 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-26, 20:09:03 {2} przez oxygen64.)
większość chyba jest zbyt krótko na stockach żeby zrozumieć co się dzieje...
W załączeniu statystyki 2008-2013 pokazują jasno że choć przy ogromnym nakładzie pracy utrzymuje stabilną ilość DL, to zarobki w $ lecą drastycznie.
Jeden wniosek - coraz mniej zarabiamy w przeliczeniu na 1 DL.
2013-07-26, 20:29:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-26, 20:32:10 {2} przez canion1.)
brakuje grafiki poziomu uploadów aby wyciągać jakiekolwiek wnioski. Każdy z nas dochodzi do jakiegoś pułapu wypłaty na którym drepcze przez czas jakiś. czasem kilkamiesiecy czasem kilka lat. i aby przebić sie pietro wyżej potrzeba kardynalnych zmian w podejściu, technice, inwestycjach ,ilości włozonej pracy. Połączenie tych czynników zwykle nie pozostawia długo czekać na pozytywne efekty. a że zarobek przypadający na każde uploadowane zdjęcie spada. cóż, ten rynek nie jest z gumy. ilośc kupowanych zdjęć rośnie znacznie wolniej niż ilość uploadowanych. do tego stocki przyjey najgorszy z możliwych wariantów konkurowania o klienta czyli walkę ceną.
Moje trzy grosze ...
Tak czy siak to co robi Fotolia to zwykłe kurestwo (przepraszam) jak i inne stoki. Chciałbym też nie zgodzić się z Ariene co do lepszości niektórych stoków, szczególnie chodzi mi o Dream myślałem że to jest stok który będzie generował kasę i tak mam na drime moje gnioty i na Is z tym że na drimie mam ponad 500 plików i od już nie wiem kiedy...i co Is wygenerował mi większą kasę wkilka miesięcy niż te same pliki i dodadkowe na drimie. Na drimie największa sprzedaż to 2,79$ dla mnie a zdarzyło się tylko raz prawie wszystkie sprzedaże to 0,31 i 0,35$. Alamy to taki fotograficzny śmietnik mi odrzucono tylko jedno zdjęcie z kilkuset wysłanych tylko dlatego że wysłałem pół zdjęcia (jakiś błąd) fajnie jak się sprzeda zdjęcie za 100$ a później kilka lat czeka na następną za 2$. Myślę też że zamykanie kont to nic nie da, jedno jest pewne dochody spadną lepiej otworzyć konto na jakimś mniej popularnym stoku i ładować ile wlezie, być może przez zamieszanie na rynku akurat się rozwinie.
Stoki nie mogą tak sobie olać fotografów bo bez świeżego mięsa długo nie pociągną a za ceną idzie niska jakość.
..Popieram Caniona jest taki moment ze trzeba coś zrobić i tu nie chodzi tylko o inwestycje na początek wystarczy krytycznie spojrzeć na swoje portfolio.