Liczba postów: 16
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Miejscowość: Pułtusk
Hej. Mam od niedawna stół bezcieniowy. Żadna rewelacja, zwykła chińszczyzna. Mam jednak problem z jego odpowiednim podświetleniem. Używam dużego białego ekranu, który kładę pod stołem i zaginam tak jak idzie płaszczyzna stołu. Oświetlam to jedną albo dwiema lampami ale za nic nie mogę uzyskać równomiernego podświetlenia na większej powierzchni stołu. Jeśli robię małe obiekty to jest w miarę ok bo niewielki fragment stołu jest silnie i równomiernie oświetlony ale jak chcę zrobić coś większego i użyć większej powierzchni stołu to już kupa. Spód oświetlony a tył już się przyciemnia i tło wychodzi nierównomierne. Jak oświetlacie swoje stoły, żeby było równomiernie ? Ile lamp trzeba do tego użyć i jakich ewentualnie modyfikatorów ?
Liczba postów: 966
Reputacja:
4
Miejscowość: Pruszków
Ja mam taki stół i go po prostu nie używam z tego samego powodu co twój problem. Lepsze efekty uzyskuje na białej płaszczyźnie typu pleksi itp. i nie ma tego dziwnego efektu swiecenia z tyłu dla mnie to masakrycznie wygląda chyba większość zdjęć stokowych jest taka. Drobne cienie usuwam w programie graficznym. Jeszcze dodatkowym problemem jest wyginanie się tej "pleksi" przy cięższych przedmiotach.
Liczba postów: 2 626
Liczba wątków: 39
Reputacja:
11
Miejscowość: Polska
Ja zmieniłem na stolik ze szklanym blatem. Można postawić naprawdę ciężkie rzeczy i się nie wygina. Z jednego boku biała płaszczyzna na którą świecę i mam piękne białe tło bez zaświetlenia przedmiotu a jak trzeba to i fajne odbicie.
Reputacja:
0
Dobry stół to podstawa ale ja pomału zaczynam ogarniać swój i efekty nawet niezłe wychodzą. Angażuje do tego niestety wszystkie swoje lampy (3) i brakuje mi już światła na oświetlanie przedmiotów, więc muszę zbierać na dodatkowe oświetlenie.
Liczba postów: 1 838
Liczba wątków: 29
Reputacja:
14
Miejscowość: Warszawa/ R-N
Cartman, a blenda, lusterka i inne opcje nie wchodzą w grę?
Reputacja:
0
Tył stołu oswietlam lampą z softboxem, który jest nawet trochę szerszy od stołu więc tu nie ma problemu. Tył jest więc w miarę równo oświetlony. Zagiecie stołu jest tylko trochę jaśniejsze bo wiadomo, inne kąty padania swiatla. Blat oswietlam światłem odbitym od bialej blendy/kartonu umieszczonego pod stołem na który pada światło z lampy zamocowanej do przedniej poprzeczki stołu. Przednią zagietą część blatu oswietlam w razie potrzeby speedlightem. Wcześniej próbowałem podswietlic stół jedną lampą i blendami ale efekt zawsze wychodził kiepski. W moim przypadku sprawdzają się dwie lampy, softbox i blenda.