Liczba postów: 37
Liczba wątków: 7
Reputacja:
0
Miejscowość: Kraków
Przepraszam, ale tak staram się zrozumieć OCB w tym Alamy zanim spróbuję tam wrzucić jakąś próbną paczkę i czytam o jakimś konwertowaniu jpga do tiffa, powiększaniu na siłę itd. i trochę tego nie rozumiem, więc dla uściślenia powiedzcie mi proszę czy dobrze myślę:
na alamy wrzucamy jpg, ale taki, które po zapisaniu jako tiff bez kompresji będzie miał minimum 48 MB i temu bankowi nie przeszkadza, że czasem zostanie ona osiągnięta przez powiększenie o 150% ?? Przecież na większości stocków taka akcja dyskwalifikuje zdjęcie. Czemu im nie przeszkadza ?? Maja jakiś magiczny soft ukradziony w CIA albo FBI typu "komputer-wyostrz" czy jak ??
Liczba postów: 1 372
Liczba wątków: 8
Reputacja:
7
Miejscowość: Gdańsk
też dobrze, ale m/z jeśli dmuchać fotki, to tylko do poprzeczki... dmuchanie powyżej, czy grubo nad skutkuje zbędnym pogorszeniem jakości fotki. Swoją drogą nie rozumiem tej polityki "dmuchania" choć się do niej dostosowałem.
Liczba postów: 11
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Moja "procedura" przygotowywania zdjęć:
wywołanie z RAW do TIFFa, 16 bitów. Na tym etapie obróbka graficzna. Następnie przeskalowanie w górę do odpowiednich wymiarów - o tym już było (rozmiar pliku przy 16 bitach jest oczywiście 2 x większy czyli skaluje na około 100MB). Następnie zmiana na 8 bitów i zapisanie jako JPG.
Do innych banków cofam 2 ostatnie operacje (skalowanie i konwersja do 8 bitów) przeskalowuje tym razem w dół (do około 8-9 MPx), zmiana na 8 bitów i zapis do JPG.
Od kiedy stosuję tą metodę (czyli od niedawna...) wszystkie zdjęcia przechodzą przez QC.
P.S. Mam matrycę 10 MPx. Zdjęcia dodaję na licencji RF (te same trafiają do innych banków).