Fotografia żywności - stylizacja
#51
(2009-02-12, 10:07:36)Kromkovitz napisał(a): Też zerknąłem na podaną stronkę. Zdjęcia bardzo przyjemne. Mi niebieski i zielony wcale nie przeszkadzają. Widziałem wiele dobrych zdjęć żywności, gdzie były te kolory. No może faktycznie trochę ten kolor dominuje w niektórych zdjęciach Smile

Też mi te kolory nie przeszkadzają... Większość zdjęć fajnie wykadrowana, płytka GO mi nie zawadza. Wydaje mi się że mogłyby wyglądać trochę ciekawiej gdyby podłoże było bardziej naturalne (bo nie wiem jak wy, ale ja np nie mam błękitnego blatu stołu).
Odpowiedz
#52
Wywal to zdjecie, brzeg fioletowy:
http://www.4smaki.com.pl/cms_data/graphi...cakewm.jpg

Jak ludzie mowia, ze "kiblowe" tlo jest do bani, to tak jest i nie ma sensu tego bronic.

Nie wiem czy autor zdjec chcial byc krytykowany, ale ten watek zaczyna schodzic w tym kierunku.
Odpowiedz
#53
Rachwal pod podanym linkiem rzeczywiście jest brzeg do dupy, ale w oryginale TIFF tego nie ma, i tutaj nie bronię się, przyznaję rację, chodziło mi raczej o to że nie rozumiem dlaczego ogólnie sam błękit ma być ""kiblowy" tak czy owak dzieki za krytykę, chociaż nie chciałem jej w tym wątku, więc jak bede chciał coś poddać krytyce umieszcze w odpowiednim dziale.
Odpowiedz
#54
Nie chodziło mi o krytykę lecz o drobne sugestie podałeś linka do zdjęć to skorzystałem.
Już wyjaśniam o co chodzi z określeniem "kiblasty" kolor nie "kiblowy". Za czasów świetności PRL-u większość kibli (ubikacji) w szkołach, restauracjach urzędach czy wreszcie w niejednym mieszkaniu prywatnym pomalowane były niebieską bądź zieloną olejnicą w dość porażających odcieniach. Dlatego część odcieni zielonego i niebieskiego określa się mianem kiblasty ale to może tylko w Poznaniu Smile.
Odpowiedz
#55
(2009-02-11, 17:28:02)tomas24 napisał(a): ...Jak masz jakieś konkretne szybkie pytania kulinarne, zapraszam na kulinarne forum (ostatnio nieco przymierające), załóż jakikolwiek temat i jazda : www.4smaki.fora.pl ...
ale ja mam pytania głownie jeśli chodzi o fotografię jedzenia, nie o samo gotowanie - nie wiem więc czy te pytania by tam pasowały.

No właśnie, a może ktos inny odpowie na wcześniej postawione tu pytania - jakie powinno być tło? jakie naczynia wybierać? itp.itd.

I jeszcze jedno, dotyczące już nie samego fotografowania a wrzucania zdjęć na stocki: jakie dawać słowa kluczowe np. przy potrawach regionalnych?
czy podkreślać to że np. jakieś ciasteczka są typowe dla Czech czy raczej dać nazwę bardziej ogólną i conajwyżej wspomnieć o tym w opisie? lub wcale nie wspominać?

Jak powinnam opisać "karpatkę"?
Odpowiedz
#56
Cytat:No właśnie, a może ktos inny odpowie na wcześniej postawione tu pytania - jakie powinno być tło? jakie naczynia wybierać? itp.itd.
Przy fotografii żywności zadanie jest jasno określone. Sfotografowany produkt ma wyglądać apetycznie i powodować u widza ślinotok Smile
Tło.
Jeżeli chodzi o stoki to właściwie są dwie drogi albo decydujemy się na jednolite tło i tu w zależności od rodzaju potrawy i naczyń najlepiej dobrać kontrastowe albo białe albo czarne. Wszelkie kolorowe tła wprowadzają niepotrzebne zamieszanie w WB a grafik i tak je usunie i doda pasujące mu do projektu.

Możemy też zdecydować się na kompozycję i tu mamy wielkie pole do popisu właściwie powinno się przestrzegać tylko spójności rodzajowej czyli żeby nie mieszać chińskich naczyń z włoskimi czy fotografować widelczyka do ciast obok ryby. Choć jeżeli zamysł fotografa będzie inny to konwenanse można łamać byle nie przypadkowo.
Generalnie żywność na zdjęciu ma wyglądać miło ciepło i przytulnie a przede wszystkim smakowicie. Prawdziwą żywność należy fotografować świeżą zaraz po przygotowaniu inaczej traci atrakcyjny wygląd.
Odpowiedz
#57
(2009-02-15, 15:20:04)qbexus napisał(a): Generalnie żywność na zdjęciu ma wyglądać miło ciepło i przytulnie

Niby czemu bo nie rozumiem, dlaczego żywność ma wyglądać ciepło i przytulnie? Czy chodziło Ci o to by wyglądała jak by była gorąca - w senie kulinarnym?

Sama fotografia żywności to na pewno nie czyste białe i czarne tło - no chyba że ktoś wyłącznie koncentruje się na stockach choć i nie koniecznie.
Spójrz na portfolio jednego z najlepszych polskich fotografów żywności na Istocku i policz zdjęcia na białym i czarnym tle.. jest dokłądnie odwrotnie, zobacz także ile ma fotek a ile licencji sprzedał, to chyba daje jasny obraz. Znam SzyMan'a i wiem jakie zdjęcia robi i jak i on mnie wiele nauczył od strony fotografa. Oto link do jego foliaShyman - Istockportfolio

Evva - użyj powszechnych słów typu: cake, sweet, pudding, dessert, a w tytule możesz podać jako-tako przetłumaczoną nazwę ciasta dla karpatki może to być: Polish cake with whipped cream, Whipped cream filled cake lub coś podobnego Cream cake etc.

Jako tła ja użyłbym spokojnych ciekawych, nie przesyconych obrusów jeżeli chodzi o stół, a tło może stanowić, okno, ściana, albo zasłona w spokojnych kolorach, pastele się dobrze sprawdzają - takie jest moje zdanie - przestudiuj kilka porftolii z Istocka - to da Ci obraz.
Odpowiedz
#58
tomas24 wymieniłem jakie są możliwości i co najczęściej się stosuje. Jednolite tła są używane przy fotografowaniu pojedynczych elementów (składników) potraw. To co Ty przedstawiłeś to są wszystko kompozycje o których również wspomniałem.
Cytat:Niby czemu bo nie rozumiem, dlaczego żywność ma wyglądać ciepło i przytulnie? Czy chodziło Ci o to by wyglądała jak by była gorąca - w senie kulinarnym?
Chodziło mi o to jakie odczucia powinno wyzwalać takie zdjęcie ale ok żywność na zdjęciu musi sprawiać wrażenie świeżej, smacznej i apetycznej. A kluczem tutaj jest "sprawiać wrażenie" Smile
Odpowiedz
#59
Dziękuję Panowie za odpowiedzi. Muszę się jeszcze podszkolić bo właśnie wrzuciłam na Shutterstock kulinarną serie i odrzucili połowę >Icon_sad (jakby ktos chciał ocenić to śmiało, niedługo powinny być widoczne w folio)
ShyMan'a znam i oglądałam i inne folia też, ale z samego oglądanie nie zawsze wszystko wynika
Jeszcze w sprawie tła: dla grafika/kupujących lepsza jest fotka z rozbudowaną kompozycją czy może takie gdzie znajdzie się jakieś miejsce np. na tekst?

Co z naczyniami? czy jest jakiś obowiązujący trend np. lepiej talerze okrągłe czy kwadratowe itp. a kolor? ostatnio widziałam talerze czarne i tak się zastanawiałam jak na takich prezentuje się żywność?
Odpowiedz
#60
Cytat:dla grafika/kupujących lepsza jest fotka z rozbudowaną kompozycją czy może takie gdzie znajdzie się jakieś miejsce np. na tekst?
Zazwyczaj graficy sami wolą ustalać gdzie co ma być. Jak kompozycja to moim zdaniem pełna jak na zdjęciach ShyMan'a. Ale lepiej pokazać więcej nić mniej grafik sobie sam przekadruje.
Sam byłem wiele lat klientem fotografów więc wiem o czym mówię a zdjęcia zacząłem robić z czysto praktycznych względów i z czasem przeszedłem na drugą stronę mocy Smile
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Fotografowanie żywności SHaiith 32 23 684 2014-03-04, 11:00:04
Ostatni post: fotoaloja
  Fotografia żywności - backstage rlat 0 5 077 2013-09-29, 11:30:36
Ostatni post: rlat
  Ebook o fotografii żywności i stylizacji jedzenia tomas24 87 100 093 2012-08-22, 22:38:41
Ostatni post: wredny123

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości