Liczba postów: 14
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Witam Was,
mam takie pytanko,w jakiej przestrzeni kolorów zapisujecie swoje fotki na stocki sRGB czy adobe RGB. Bo np. 123rf zaleca adobe RGB1998 podczas gdy np. dreamsite wspomina już tylko o RGB? Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam, Max.
Liczba postów: 226
Liczba wątków: 15
Reputacja:
3
Miejscowość: Tarnów
Właśnie, dobre pytanie Adobe RGB czy sRGB jakiej przestrzeni używacie ? ostatnio czytając jakieś tech info na którymś z poważnych portali mid/macro stock zauważyłem zalecenie używania przestrzeni Adobe jako największej, najbardziej naturalnej i dającej najwięcej możliwości w postprocesie...
Przełączyłem eosa na adobe, zrobiłem nawet trochę zdjęć portretowych ale efekt był dla mnie nieciekawy - cera była strasznie ziemista i z trudem to opanowałem.
Może ktoś jeszcze pracuje na Adobe space ?
Liczba postów: 226
Liczba wątków: 15
Reputacja:
3
Miejscowość: Tarnów
w adobe rgb jest najszerszy zakres tonalny
przestrzeń zmienić można ale kolory już zostaną inne, w przypadku portretu jakby mniej przyjemne dla oka, - może jako baza wyjściowa lepsze ale wymagają korekty aby skóra wyglądała apetycznie na ekranie (przypuszczam również że z adobe była by lepsza konwersja do cmyka).
za mało wiem na ten temat żeby mieć jakieś jednoznaczne poglądy
Liczba postów: 44
Liczba wątków: 8
Reputacja:
1
Ja pracuję jedynie w aRGB (bo jest najszersza, zawsze można zawęzić z aRGB do sRGB). Wiele odbiorców moich zdjęć oczekuje fotek w 8-bit aRGB. Na wszystkie stocki też wgrywam wszystko w aRGB. Ich skrypty nie mają problemu z wygenerowaniem z tego webowych previews.