Liczba postów: 569
Liczba wątków: 48
Dołączył: Aug 2008
Reputacja:
13
Miejscowość: Felixstowe
Nie uważam tak do końca, żeby trzeba było byc smakoszem. Znać zagadnienie, tak, ale najważniejsze jest wiedzieć co z czym można i dekoracja. Mam kolege który robi dobre zdjęcia żywności, ale nie zna tematu i z tego co wiem, jego foty się nie sprzedają.
Jest pewien kanon, ale tak jak wszystko inne, da się to opanować, wszystko powoli.
Np. nieporozumieniem jest robienie zdjęcia gorącego mięsa (wyglądającego na gorące) na sałacie, czy dla ubarwienia kololu, kładzenie cytryny obok wołowiny.
Są pewne triki kulinarno-fotograficzne, bo często trzeba pokazywać, nieco inny obraz np. nie pokażesz sałatki taką jaką jesz bo jest całkowicie wymieszana z majonezem i nie widać składników, dlatego robisz sałatkę bez majonezu u na samą górę możesz- choć nie musisz - zrobić kleksa-rozetkę z majonezu.
Jak mówiłem temat - rzeka. Aczkolwiek, jak się ma chęci, to napewno się uda.
Służę pomocą.
Pershing - jeśli myślisz poważnie, tak na serio chcesz podejść do tego - co ma także praktyczne efekty uboczne - bo można to potem zjeść ze smakiem - to daj mi nać na prov lub mail - jestem w stanie naprawdę ułatwić Ci życie i prace. Byłbym zdolny napisać w ciągu 1-2tygodni taki szybki kanon potraw, dekoracji etc.
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 29
Dołączył: Oct 2007
Reputacja:
0
Miejscowość: Inowrocław
(2008-12-11, 21:31:33)tomas24 napisał(a): Nie uważam tak do końca, żeby trzeba było byc smakoszem. Znać zagadnienie, tak, ale najważniejsze jest wiedzieć co z czym można i dekoracja. Mam kolege który robi dobre zdjęcia żywności, ale nie zna tematu i z tego co wiem, jego foty się nie sprzedają.
Jest pewien kanon, ale tak jak wszystko inne, da się to opanować, wszystko powoli.
Np. nieporozumieniem jest robienie zdjęcia gorącego mięsa (wyglądającego na gorące) na sałacie, czy dla ubarwienia kololu, kładzenie cytryny obok wołowiny.
Są pewne triki kulinarno-fotograficzne, bo często trzeba pokazywać, nieco inny obraz np. nie pokażesz sałatki taką jaką jesz bo jest całkowicie wymieszana z majonezem i nie widać składników, dlatego robisz sałatkę bez majonezu u na samą górę możesz- choć nie musisz - zrobić kleksa-rozetkę z majonezu.
Jak mówiłem temat - rzeka. Aczkolwiek, jak się ma chęci, to napewno się uda.
Służę pomocą.
Pershing - jeśli myślisz poważnie, tak na serio chcesz podejść do tego - co ma także praktyczne efekty uboczne - bo można to potem zjeść ze smakiem - to daj mi nać na prov lub mail - jestem w stanie naprawdę ułatwić Ci życie i prace. Byłbym zdolny napisać w ciągu 1-2tygodni taki szybki kanon potraw, dekoracji etc.
Hej, czemu na priv. Jest nas tu na forum więcej zainteresowanych tematem
Jeśli zechcesz się podzielić wiedzą to z przyjemnością skorzystamy.
Liczba postów: 569
Liczba wątków: 48
Dołączył: Aug 2008
Reputacja:
13
Miejscowość: Felixstowe
Kolego rlat - oczywiście nie ma problemu, podzielę się tym co wiem, z każdym zainteresowanym, nie widzę problemu. Nie wiedziałem, że jest więcej chętnych, a nie chcę zagracać forum, moimi wypocinami, które ktoś może uznać za cienkie lub bezsensowne.
Zachęcam do odwiedzenia mojego autorskiego serwisu kulinarnego, który prowadzę od ponad 3 lat. TYLKO PROSZĘ nie oceniajcie zdjęć które tam są, bo zrobiłem je kupe czasu temu kompaktem FUJI, nie ma tam ani jednego zdjęcia zrobionego lustrzanką, więc jakość, kadry etc są żałosne.
Wszsytko inne można komentować hehe
4 Smaki - serwis kulinarny
Liczba postów: 593
Liczba wątków: 9
Dołączył: Apr 2008
Reputacja:
9
Miejscowość: Gdynia
2008-12-12, 02:06:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-12, 02:09:43 {2} przez robgr85.)
(2008-12-11, 21:31:33)tomas24 napisał(a): Pershing - jeśli myślisz poważnie, tak na serio chcesz podejść do tego - co ma także praktyczne efekty uboczne - bo można to potem zjeść ze smakiem - to daj mi nać na prov lub mail - jestem w stanie naprawdę ułatwić Ci życie i prace. Byłbym zdolny napisać w ciągu 1-2tygodni taki szybki kanon potraw, dekoracji etc.
Jeśli coś takiego napiszesz, to myślę że warto wrzucić to w sieć, na pewno więcej osób chętnie by to przeczytało (ja obecnie nie planuję fotografować żywności, ale nigdy do końca nie wiadomo co z czasem będzie potrzebne - może za jakiś czas będę szukał właśnie takich materiałów).
Pozdrawiam,
Robert
Liczba postów: 129
Liczba wątków: 1
Dołączył: Oct 2007
Reputacja:
0
Miejscowość: Pasłęk
(2008-12-11, 18:30:32)mrowek napisał(a): trzeba być pasjonatem takiej dziedziny fotografii jak i każdej innej zacznij od tego co lubisz jeść i jak chcesz aby było podane.
Może byś ją gdzieś wrzucił w celach naukowych
Liczba postów: 258
Liczba wątków: 11
Dołączył: Dec 2008
Reputacja:
0
Miejscowość: prawie stolica
(2008-12-12, 02:06:48)robgr85 napisał(a): (2008-12-11, 21:31:33)tomas24 napisał(a): ... Byłbym zdolny napisać w ciągu 1-2tygodni taki szybki kanon potraw, dekoracji etc.
Jeśli coś takiego napiszesz, to myślę że warto wrzucić to w sieć, na pewno więcej osób chętnie by to przeczytało (ja obecnie nie planuję fotografować żywności, ale nigdy do końca nie wiadomo co z czasem będzie potrzebne - może za jakiś czas będę szukał właśnie takich materiałów).
Pozdrawiam,
Robert Zdecydowanie takie coś by mi się baardzo przydało i to nie tylko na potrzeby stock'ów. Jak już napiszesz coś takiego prosze daj znać.
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Dołączył: Jan 2009
Reputacja:
0
Miejscowość: Kobylnica
(2009-01-04, 17:55:04)Evva napisał(a): (2008-12-12, 02:06:48)robgr85 napisał(a): (2008-12-11, 21:31:33)tomas24 napisał(a): ... Byłbym zdolny napisać w ciągu 1-2tygodni taki szybki kanon potraw, dekoracji etc.
Jeśli coś takiego napiszesz, to myślę że warto wrzucić to w sieć, na pewno więcej osób chętnie by to przeczytało (ja obecnie nie planuję fotografować żywności, ale nigdy do końca nie wiadomo co z czasem będzie potrzebne - może za jakiś czas będę szukał właśnie takich materiałów).
Pozdrawiam,
Robert Zdecydowanie takie coś by mi się baardzo przydało i to nie tylko na potrzeby stock'ów. Jak już napiszesz coś takiego prosze daj znać.
i ja również proszę o info gdzie można takie informacje znaleźć
przy okazji witam się , to mój pierwszy post , choć przekopałam juz sporą część tego forum nie mijając żadnego posta
dziękuję - bo już wiele informacji przyswoiłam dzięki Wam
Liczba postów: 4 067
Liczba wątków: 357
Dołączył: Oct 2007
Reputacja:
35
Miejscowość: Wrocław
(2009-01-13, 00:25:38)fit napisał(a): to mój pierwszy post , choć przekopałam juz sporą część tego forum nie mijając żadnego posta
"Wzorowy obywatel"
Liczba postów: 46
Liczba wątków: 4
Dołączył: Dec 2008
Reputacja:
0
Miejscowość: Jelenia Góra
A czy nie jest najprostszym sposobem inspirować się książkami kulinarnymi ?
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 29
Dołączył: Oct 2007
Reputacja:
0
Miejscowość: Inowrocław
(2009-01-13, 18:05:23)Alicja napisał(a): A czy nie jest najprostszym sposobem inspirować się książkami kulinarnymi ?
Można książkami
Ja osobiście lubię zaglądać tam
http://www.kwestiasmaku.com/galeria_potr...otraw.html
http://whiteplate.blogspot.com/2008/08/v...lenki.html
|