2009-02-15, 15:20:04
Cytat:No właśnie, a może ktos inny odpowie na wcześniej postawione tu pytania - jakie powinno być tło? jakie naczynia wybierać? itp.itd.Przy fotografii żywności zadanie jest jasno określone. Sfotografowany produkt ma wyglądać apetycznie i powodować u widza ślinotok
Tło.
Jeżeli chodzi o stoki to właściwie są dwie drogi albo decydujemy się na jednolite tło i tu w zależności od rodzaju potrawy i naczyń najlepiej dobrać kontrastowe albo białe albo czarne. Wszelkie kolorowe tła wprowadzają niepotrzebne zamieszanie w WB a grafik i tak je usunie i doda pasujące mu do projektu.
Możemy też zdecydować się na kompozycję i tu mamy wielkie pole do popisu właściwie powinno się przestrzegać tylko spójności rodzajowej czyli żeby nie mieszać chińskich naczyń z włoskimi czy fotografować widelczyka do ciast obok ryby. Choć jeżeli zamysł fotografa będzie inny to konwenanse można łamać byle nie przypadkowo.
Generalnie żywność na zdjęciu ma wyglądać miło ciepło i przytulnie a przede wszystkim smakowicie. Prawdziwą żywność należy fotografować świeżą zaraz po przygotowaniu inaczej traci atrakcyjny wygląd.