Deski do serwowania, krojenia itp. w fotografii
#1
Ostatnio hobbystycznie dłubie w drewnie. Parę osób poprosiło, o zrobienie jakiejś fajnej deski do serwowania potraw. Może przy okazji zrobiłbym parę do wykorzystywania w fotografii kulinarnej. A że taką prawie się nie zajmowałem i pewnie już nie będę, nie wiem jakie są najchętniej wykorzystywane do fotografii kulinarnej. Zrobiłem już parę z "nowego" drewna ale widzę że do zdjęć często wykorzystywane są deski ze starego kilkudziesięcioletniego drewna, z rożnymi śladami działania czasu. Takie które na co dzień były by nie używane w kuchni. Doradźcie coś koleżanki i koledzy :Smile
Odpowiedz
#2
W sumie to sobie odpowiedziales juz, starsze drewno zdecydowanie jest bardziej pozadane, ja kupilem wiele desek na stronie ilovenature.pl i wlasnie taki styl, faktura i kolorystyka siada najlepiej na fotach, przynajmniej wg mnie, z nowego drewna tylko trumna dobrze wyglada Icon_cheesygrin
Odpowiedz
#3
Pojechałeś z tą trumnąIcon_wink A co do desek, często się teraz używa takich "rustykalnych", z widoczną fakturą drewna, słojami itd. Ponoć dobrze się nadaje do tego drewno długo leżące np. w jeziorze.
Maciej
Odpowiedz
#4
Ktoś już na tym forum opisywał jak ze nowej deski zrobić starą.
Odpowiedz
#5
W sklepach ze starociami są stare "blaciki". Ja osobiście wybrałem się do kolegi który wszedł w posiadanie hektara z kawałkiem i całkiem niezłymi zabudowaniami. Trochę mu pomogłem w renowacji, a z resztek różnego rodzaju desek powycinaliśmy całkiem niezłe deseczki bardzo rustykalne. Jak on twierdzi niektóre mają ponad sto lat. Ze starej brzozy wycięliśmy pieniek ok 20 cm wysokości który na razie schnie na balkonie.
shutterstockistockphotodreamstimefotolia123rfbigstockphotodepositphotos
Odpowiedz
#6
Dzięki Panowie za rady. Starych desek ze stodoły mam sporo. Coś z tego wystrugam Smile A nowe drewno z drzew owocowych, też ma jakiś potencjał chyba Smile   Śliwa i czereśnia np.


Załączone pliki
.jpg   Stara decha olej.jpg (Rozmiar: 437.2 KB / Pobrań: 23)
.jpg   Stara decha.jpg (Rozmiar: 404.09 KB / Pobrań: 22)
.jpg   Śliwa olej.jpg (Rozmiar: 350.43 KB / Pobrań: 24)
.jpg   Czereśnia amerykańska olej.jpg (Rozmiar: 362.31 KB / Pobrań: 24)
Odpowiedz
#7
(2018-06-11, 19:11:03)hmc napisał(a): ... Coś z tego wystrugam Smile A nowe drewno z drzew owocowych, też ma jakiś potencjał chyba Smile   Śliwa i czereśnia np.

Przerzuciłeś się ze stocków na stolarstwo? Icon_cheesygrin
Odpowiedz
#8
(2018-06-11, 19:11:03)hmc napisał(a): Dzięki Panowie za rady. (...)

Pierwsza zajebingo! nawet bym kupil choc kolor troche nie w te manke
3 i 4 tez by kupil ale poszla by na piaskowanie i woskowanie przed sesja
ogolny werdykt: zajebingo ! Icon_cheesygrin
Odpowiedz
#9
Trzeba jakoś odreagować te spadające słupki Smile

(2018-06-11, 19:32:55)yuma2 napisał(a): Pierwsza zajebingo! nawet bym kupil choc kolor troche nie w te manke
3 i 4 tez by kupil ale poszla by na piaskowanie i woskowanie przed sesja
ogolny werdykt: zajebingo ! Icon_cheesygrin

Dzięki Smile  Piaskowania desek nie znam, ale szczotkowałem już drewno i efekty bardzo fajne. No ale wychodziłem dotąd z założenia, że nie powinno być trudnych do umycia wgłębień.
Odpowiedz
#10
(2018-06-11, 19:33:07)hmc napisał(a): Trzeba jakoś odreagować te spadające słupki Smile


(...) że nie powinno być trudnych do umycia wgłębień.

No wlasnie, i tym roznia sie deski do food photo od tych codziennego uzytku, te pierwsze maja przede wszystkim wygladac a na tych drugich kroi sie mortadele

Szczotka druciana jest ok do postarzania, ale trzeba poprawic miekka szczotka taka ktora sie naklada na wiertarke a potem jeszcze welna stalowa zeby nie bylo zadziorow

Piaskowanie jest najlepsze, grubosc piasku i cisnienie dobierasz do drewna i do porzadanego efektu, piaskarki do kompresora sa kiepskie najlepiej zaniesc do kogos kto sie tym zajmuje profesjonalnie, z regoly na jakis zakladach mechanicznych,duzej lakierni itp maja stanowiska do tego, ja u siebie w Tarnowie na zakladach azotowych placilem ok 80 zeta za 1m2, kolesie pomimo ze na codzien piaskuja jakies maszyny z kosmosu pytali mnie " z jakiej epoki ma wyjsc to drewno" Icon_cheesygrin jakby nie bylo postarzanie drewna jest ostatnio dosc popularne wiec kazdy ma pojecie

Do wykonczenia uzywalem tylko i wylacznie woskow w roznych odcieniach, nakladajac od najjasniejszego

zaznaczam deski, a wlasciwie blaty byly stricte pod photo takze wszelakie aspekty fito-sanitarne nie byly brane pod uwage
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości