2008-06-30, 13:13:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-30, 13:18:07 {2} przez robgr85.)
robootb napisał(a):A czym wy focicie w "studio" typowe fotki na bialym tle. Co polecacie?
Pozdrawiam Robootb
Jak na razie często strzelam C50/f1.8, jeśli nie całe sylwetki to C85/f1.8, jeśli coś z dystansu (bo np mógłbym upaćkać aparat chlapnięciem wina) to C55-250IS (naprawdę fajne szkiełko jak na taką cenę!). Jakbym miał coś teraz kupować to pewnie C24-70 /f2.8 lub 70-200/f2.8, które powinny się świetnie spisywać w warunkach studia (raczej ten pierwszy, chyba że masz naprawdę duże studio, lub rzadko będziesz pełne sylwetki robił).
Cytat:Canon EF-s 10-22/3,5-4,5
Co sadzicie o tym sprzecie mam nowke za grosze do wyrwania...
Za 400pln to jest raczej nie możliwe. Normalnie coś koło 2k kosztuje, z chin możesz mieć ok 30% taniej jeśli nie dowalą cła. Natomiast jeśli obiektyw za 2k masz w cenie 400pln to coś tu jest nie tak. Albo to tania podróba, albo jakiś naciągacz (nie koniecznie chińczyk, może być innej narodowości) jak poczytał o masowym imporcie taniego sprzętu z dalekiego wschodu... za 400zł będziesz gonił kogoś zarejestrowanego w chinach? zgłosisz na policję, mimo iż w uwagach do aukcji poprosiłeś aby oznaczył jako 'gift' w celu uniknięcia cła i podatku?
Cytat:Nikt nie kaze Ci wierzyc w testy. Tamrona prawdopodobnie uszkodziles, u mnie dziala od 2003 roku bez zarzutu,
dziwne, bo ja też często słyszę o pogorszeniu Tamronów i Sigm z czasem (czego nie słyszałem o eLkach - jak się trafi FF/BF to od początku, nie przychodzi samo z czasem). Canon nie ma najlepiej ocenianego serwisu (słynna 'żytnia'), ale np brak możliwości naprawy w polsce Tamrona po upływie gwarancji to już żenada.