2008-06-09, 07:20:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-09, 07:32:42 {2} przez fotek.)
hadrian napisał(a):A co jeśli jestem pracodawcą i fotograf robi to w ramach pracy a ja mam umowę ze wszystko co w tym czasie zrobi jest moje?
(zdaje sobie sprawe że nie jestem autorem, ale właścielem juz tak)
W sumie słuszne spostrzeżenie. Na dobrą sprawę oświadczany, ze posiadamy prawa autorskie (chyba chodzi o majątkowe, a nie osobiste), a te mozna przekazać, zbyć, sprzedać, albo tez tworzyc fotografie w ramach umowy o pracę.
Zgodnie z polskim prawem, na stan mojej wiedzy prawa te powinny byc przekazane pisemnie.
A co do sedna pytania - faktycznie, my zakładalismy konta na siebie, trudno powiedziec jaka jest polityka stocków.
PS. Craft08 - może bys powiedział po co te kombinacje i co własciwie chcesz uzyskac. Jestes niepełnoletni i szukasz pełnoletniego przedstawiciela, czy może cos innego. Łatwiej nam byłoby moze "gdybac"
PS2. Chyba jednak sie pospieszyłem z tymi prawami. W Manualu fotografa czytamy:
Przesyłanie cudzych zdjęć lub projektów graficznych jest surowo wzbronione i jest pogwałceniem umowy członkowskiej iStock, Umowy Dostawy Artysty i innych stosownych przepisów. Musisz być właścicielem praw autorskich (oryginalnym twórcą) do każdego przesłanego przez siebie obrazu