2014-03-24, 13:45:17
U mnie jako master stoi Eizo S2433W, mam go już kilka lat - nie pamiętam dokładnie kiedy go kupiłem kupiłem do niego taki kalibrator eye one display - w międzyczasie jacyś wielcy spece od monitorów którzy mądrzą się po różnych forach skrytykowali taki wybór twierdząc że nie da się tym skalibrować tego monitora itp... ja tymczasem jestem w 100% zadowolony, teraz nawet nie przeprowadzam ponownych kalibracji tylko wgrywam gotowy profil i tyle. Monitor jest super, po kalibracji oddaje wiernie kolorki i zupełnie nie męczy wzroku, na dwóch innych monitorach - tanich LG E2442 wgrałem ten swój profil z Eizo, przykręciłem sporo jasność i kontrast i również da się na nie patrzeć - w sensie że nie męczą wzroku ale jakość obrazu; duże kąty patrzenia, odwzorowanie kolorów w porównaniu z w/w Eizo to kosmos. Na prawdę warto wydać kasę na ten monitor gdy służy do pracy, ja na nim pracuję w PSie, wspomniane LG służą tylko do podglądu przy kompach renderujących. Polecam Eizo. Spece twierdzą że NEC też są dobre, ja długo miałem NEC ale jeszcze za czasów crt i tez byłem mega zadowolony, przypuszczam że nie ma specjalnej różnicy w wyświetlaniu pomiędzy tymi dwoma producentami - oczywiście w podobnej klasie.