2013-02-25, 20:33:14
(2013-02-25, 19:45:01)fotoaloja napisał(a): Fotku czytasz mi w myślach chyba, ja właśnie niedawno się głowiłam czym różni się Ws w lampach błyskowych od W w żarówkach stałych
Ws (watosekuinda) okresla ilośc energii. 200Ws oznacza ilośc energii równa 200W oddawana w czasie 1 sekundy. Biorąc pod uwagę, że błyskowe lampy studyjnę cała tę energię "oddają" (świecą") w czasie - powiedzmy 1/500 s, to moglibyśmy - W BARDZO WIELKIM UPROSZCZENIU - przyjąć, że równoważnikiem 200Ws będzie 200*500 = 100000W światła stałego (gdybyśmy chcieli naświetlać zdjęcie w czasie równym czasowi błysku).
To wielkie uproszczenie, bo błysk ma kształt podobny do odwróconej paraboli, czy jak kto woli, kształt dzwonu, producenci czas błysku mierzą na poziomie 0,5, wiec w tym przyjętym czasie 1.500 tylko część energii jest oddawana w postaci błysku, resztą świeci sobie słabiej i dużo dłużej.
Niemniej, to bardzo uproszczone porównanie chyba dobrze pokazuje ile tych watów oświetlenia stałego trzeba mieć, aby dysponować potrzebna ilością światła.
Piszac o cenie nie należy tez zapominac o koszcie energii, bo raczej po każdym pstryknietym zdjęciu nie gasimy światła i go nie włączamy.. przed kolejnym.