2013-01-12, 02:41:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-12, 02:45:50 {2} przez SHaiith.)
(2013-01-11, 15:34:40)fotoaloja napisał(a): tez polecam "Fotografia produktowa", swietna ksiazka, mnie otworzyla oczy na wiele spraw
Czytałem. Dobra, mocno techniczna. Pomaga radzić sobie z oświetleniem, ale nie podpowie co fotografować.
(2013-01-10, 20:05:49)tomas24 napisał(a): recenzja pierwszej książki już na bloguCzytałem książkę i recenzję. Recenzja opisuję dokładnie jak jest.
http://tj-photographer.blogspot.co.uk/20...ardin.html
Mnie ta książka nauczyła jednego. Oświetlenie tylne. A konkretnie wykombinowałem sobie, że z tyłu stawiam dużego softboxa z systemówką. Jak fotografuję z góry (np: zupę) to tylko tylne stosuję, natomiast jak fotografuję z niskiego kąta (z boku) to dodaje z drugiej strony kontrę dla lepszego urozmaicenia kontrastu. No i dała mi d myślenia na temat kadrowania. Jednym słowem. Cokolwiek i jakkolwiek nie ustawisz danie, które jest tematem zdjęcia musi być widocznie najbardziej. Niby banalne, ale często się zdarza, że podczas sesji skupiam się na detalach a nie na głównym daniu, co finalnie powoduje, że niewiadomo co jest na zdjęciu. Ale pewnie do tego sam bym doszedł prędzej czy później.
PS. tomas24
Kiedy robisz jakieś warsztaty z fotografii jedzenia. Chętnie bym się zapisał do ciebie.