2011-01-07, 18:58:44
Witam,
myślę, że to odpowiedni temat do poruszenia tej sprawy:
Z pierwszego sortu zdjęć przyjęli mi dziś 2 a 4 odrzucili. I teraz mam wątpliwości:
jedno zdjęcie: "Nasz Zespół Edytorów uznał, że obraz nie spełnia kryteriów Fotolia odnoszących się do poziomu jakości fotografii".
Nie wiem jak mam rozumieć jakość? Czy tu chodzi o jakość merytoryczną (w sensie kompozycja, kolorystyka, dobór tematu itp.) czy jakość w sensie technicznym (np, że plik za mały, szumy)?
Pozostałe 3 zdjęcia zostały odrzucone ze względu na "problemy techniczne", z tym, że 2 zostały opisane:
"Nasz Zespół Edytorów uznał, że zdjęcie nie odpowiadało kryteriom technicznym."
a jedno:
Twój obraz zawiera jeden lub więcej z poniższych problemów technicznych:
* Mglisty obraz, brak ostrości
* Niedoświetlenie/Prześwietlenie
* Nieodpowiedni kadr
* Nadmierna lub zbyt mała saturacja obrazu
* Problemy z kontrastem
* Zakłócenia pikselizacji
* Jakość
* Problemy z interpolacją
Jak dla mnie strasznie enigmatyczne są te uzasadnienia. Może ktoś bardziej doświadczony mógłby się podzielić ze mną swoimi doświadczeniami, bo można odnieść wrażenie, że te uzasadnienia są przyznawane losowo.
myślę, że to odpowiedni temat do poruszenia tej sprawy:
Z pierwszego sortu zdjęć przyjęli mi dziś 2 a 4 odrzucili. I teraz mam wątpliwości:
jedno zdjęcie: "Nasz Zespół Edytorów uznał, że obraz nie spełnia kryteriów Fotolia odnoszących się do poziomu jakości fotografii".
Nie wiem jak mam rozumieć jakość? Czy tu chodzi o jakość merytoryczną (w sensie kompozycja, kolorystyka, dobór tematu itp.) czy jakość w sensie technicznym (np, że plik za mały, szumy)?
Pozostałe 3 zdjęcia zostały odrzucone ze względu na "problemy techniczne", z tym, że 2 zostały opisane:
"Nasz Zespół Edytorów uznał, że zdjęcie nie odpowiadało kryteriom technicznym."
a jedno:
Twój obraz zawiera jeden lub więcej z poniższych problemów technicznych:
* Mglisty obraz, brak ostrości
* Niedoświetlenie/Prześwietlenie
* Nieodpowiedni kadr
* Nadmierna lub zbyt mała saturacja obrazu
* Problemy z kontrastem
* Zakłócenia pikselizacji
* Jakość
* Problemy z interpolacją
Jak dla mnie strasznie enigmatyczne są te uzasadnienia. Może ktoś bardziej doświadczony mógłby się podzielić ze mną swoimi doświadczeniami, bo można odnieść wrażenie, że te uzasadnienia są przyznawane losowo.