Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie?
generalnie trzeba patrzeć na to systemowo. Obrobione i opisane w exifie zdjecia to gotowy materiał. Nie ma żadnej racjonalnej przyczyny żeby ograniczać ilość stocków na które wysylasz swoje zdjęcia. z wyjątkiem jednego czynnika. CZAS. Ale jak pisze autor wątku akurat tego nie brakuje. DepositPhotos cóż -jaka bedzie przyszłość trudno powiedzieć, ale jedno jest pewne. Tylko tu można zacząćobecnie podobnie jak inni czyli praktycznie od zeowego pf. Poczuć dreszczyk emocji konkurowania z innymi jakością zdjęć i pomysłem. Myśłe że to niezły trening który da rezultaty i pomoże ogarnąć pozostałe stocki. Bardzo cieżko nowej osobie obecnie wejść na jakikolwiek stock i sensownie konkurować /zakładając że jest amatorem a nie nie profi/. gracze którzy rozdają karty budują pf od 2004 roku i mają porozstawiane hity po całej bazie zdjęciowej. do połowy zeszłego roku jedynym stockem który dawał "szybki" fun w tej branży był SS. Niestety obecnie i on praktycznie przestał reagować na nowe uploady i pierwsze skrzypce gra tu obecnie jakość i pomysł. /oczywiście ilością mozna nadrobić braki ale należy zdawać sobie sprawe że amatorowi ciężko jest produkować powiedzmy 100 szt sensownych zdjęć tygodniowo/. Jak sie w tym odnależć:
1. realnie ocenic siły na zamiary. dzisiejsze wydawałoby sie świetne zdjecia jutro uznasz za gnioty a pojutrze najchętniej pozbyłbyś sie ich z pf
2. czytać co piszą zaprawieni w boju i kierować sie wskazówkami. nie warto wywarzać otwartych drzwi - lepiej skorzystać z klucza który podrzucą koledzy na tym czy innych forach
3. nie liczyć na dużą kasę z tego. Pierwsze dwa lata to bedzie cieżka robota i do tego bardzo słabo opłacana.
4. nie brnąć na siłe w kategorie fotografii które Ci nie leżą. skoncentrować sie na początku na tym co robisz świetnie i w czym czujesz sie mocny technicznie i masz sprżęt do zrealizowania tych tematów. Zacząć od mniejszej ilości uploadów ale poświecić czas na concept i skcesywnie realizowac pomysły. Twoje zdjećie musi przykuć uwagę wśród 100 tys innych uplodowanych w tym tyg.
5. Ogarnąć temat podatków i ZUS bo to wcale nie jest takie oczywiste w PL i należy zrobić maksymalnie co tylko możliwe aby zabezpieczyć sie z tej strony i być w porządku wobec skarbówki i innych instytucji .
6. od początku wprowadzić porządek w swoich foto sesjach i papierach. Jeśłi sesje z ludzmi to przynajmniej dwa MR, jedno uniwersalne + MR z IS. Obowiązkowo zawsze zeskanowany/sfotografowany ID modela/modelki.i wklejony do MR. Jeśłi modelka miga sie od możłiwości zeskanowania ID zdecydowanie zrezygnowac ze współpracy, bo to może zapowiadać pożniejsze problemy z modelinką.

Pewnie inni mogą spokojnie dopisąć kolejne punkty "planu"

ps. i przedewszystkim zadac sobie trud i przeczytac watki na forum dotyczące konkretnych stocków. Tu nikt nie da Ci gotowej recepty. Musisz poczuć klimat i ogarnąć zasady jak sie w tę grę gra. Pewne wskazówki są w wątkach , inne są ukryte pomiędzy zdaniami jeszcze inne uzyskasz na priv. Czy warto w ten temat wchodzić w 2010? nie wiem czy warto. o ile jeszcze rok/dwa lata temu polecałem zajęcie sie tematem swoim znajomym , to obecnie mam mieszane odczucia gdyż wiem że wiekszość sobie nie poradzi.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - przez canion - 2010-01-18, 11:03:23