Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - Wersja do druku +- Stock Board - forum fotografii stockowej (https://stock-board.info) +-- Dział: Ogólnotematycznie (https://stock-board.info/forum-ogolnotematycznie.html) +--- Dział: Ogólnie o stock photography (https://stock-board.info/forum-ogolnie-o-stock-photography.html) +--- Wątek: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? (/watek-konkretny-bank-zdjec-czy-wszystkie-jednoczesnie.html) |
Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - mdd - 2010-01-17 Zastanawiam się jak najlepiej strategicznie podejść do tematu stock - lepiej mieć konta we wszystkich możliwych, w kilku najpopularniejszych, czy po prostu skupiać się na dwóch, trzech, a reszte ignorować? Chociaż może warto zarejestrwować się na jak największej liczbie w celach porównawczo - edukacyjnych...? Zastanawiam się też czy czytacie regulamin od deski do deski, każdego stocka - przy prawach autorskich to dość wrażliwy temat, a czasami można znaleźć naprawdę _ciekawe_ zapisy. Proszę o podzielenie się doświadczeniami w tym zakresie. RE: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - canion - 2010-01-17 przeczytaj forum. w każdym wątku o danym stocku znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania. zarejstruj sie na wielkiej 5ce. czyli Shutterstock Fotolia iStockphoto Dreamstime i chyba DepositPhotos to już i tak jakieś 12 godzin zapieprzu dziennie, wiecej cieżko ogarnąć RE: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - mdd - 2010-01-17 Hm nie widze nigdzie podobnego pytania na wątkach poszczególnych stocków. Mi chodzi właśnie nie o to, który stock najlepszy, tylko o to ile tych najlepszych stocków. A czemu nie wymieniasz stockexpert? Z tego co ogólnie widze z wypowiedzi to właśnie jego bym wstawiła zamiast DepositPhotos... RE: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - Ariene - 2010-01-17 mdd, canion dobrze radzi - w wątkach znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania, a po kilku miesiącach zapoznawania się z poszczególnymi stockami, każdy wie na co stać każdy ze stocków i co dalej robić. Nie ma jednej odpowiedzi dla wszystkich, trzeba znaleźć swoją, płacąc ciężką pracą i cierpliwością... RE: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - mdd - 2010-01-17 Oh boy, dlatego sie pytam, jak wy to widzicie. Nie wiem skad ta tajemnica - tak ciezko powiedziec jestem tu tu i tu? Ja naprawde nie pytam o zlota recepte na sukces. RE: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - max - 2010-01-17 (2010-01-17, 15:07:15)mdd napisał(a): Zastanawiam się jak najlepiej strategicznie podejść do tematu stock - lepiej mieć konta we wszystkich możliwych, w kilku najpopularniejszych, czy po prostu skupiać się na dwóch, trzech, a reszte ignorować? Ile masz czasu na stocki, co focisz, i jaka jest wartosc komercyjna tego co robisz? To juz wiele wyjasni i pomoze cos podpowiedziec. RE: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - mdd - 2010-01-17 Chwilowo czasu mam bardzo duzo - niestety, focilam dla teatru, ktory sie zbiesil i przestal plaic. Teraz sie zajmuje dosc skomplikowanymi fachowymi tlumaczeniami wiec pochlania mi to pare godzin dziennie i doprowadza mozg do ugotowania. Zdjec mam tak ze dwiescie giga z kilku lat wiec wrzucac mam co chwilowo. Z tego co widze po shuttestocku sprzedaja sie rownie dobrze zdjecia zwierzatkow / kwiatkow / widoczkow itp. Tak wiec szczegolnie ambitnie do tego nie podchodze, fajnie byloby miec jakies dodatkowe pieniadze raz w miesiacu ale nie oszukuje sie, ze bez robienia tego na sto procent beda one zbyt duze... Bardziej ciekawi mnie jak Wy to robicie i na ilu srednio stokach jestescie. RE: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - tomas24 - 2010-01-17 Ja powiem Ci tak, zarejestrowałem się w Alamy, IS, FT, DT, SX, SS, DepositPhotos BS, Yay Micro i 123RF, dwa ostatnie to dla mnie porażka z pomyłką, więc po 6 miesiącach dałem sobie z nimi spokój. Teraz skoncentrowałbym się najpierw na IS i SS, a sukcesywnie dodawał fotki do kolejnych w kolejności FT, DT, DepositPhotos BS. To tylko takie moje przemyślenia po tym co dzieje się w moim małym folio. Jak masz 200GB to przygotuj się na naprawdę ciężką pracę ale łatwo nie ma nigdzie RE: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - mdd - 2010-01-17 Hm chyba mi zjadlo odpowiedz... O_o W kazdym razie to naprawde imponujaca ilosc. Ja sie zastanawialam, czy trzy, cztery stocki to juz nie za duzo dla mnie. RE: Konkretny bank zdjęć czy wszystkie jednocześnie? - max - 2010-01-17 (2010-01-17, 18:45:03)mdd napisał(a): fajnie byloby miec jakies dodatkowe pieniadze raz w miesiacu ale nie oszukuje sie, ze bez robienia tego na sto procent beda one zbyt duze... Gdybys miala malo czasu, jak ja kiedy zaczynalem, sprawa bylaby prosta. Sprobowac tylko w iStocku bo i tak wiecej sie nie ogarnie. To bym Ci proponowal bo masz doswiadczenie w fotografii. Jak sie dobrze sprzedaz rozwinie to pojsc w ekskluzywnosc, z coraz wyzszymi prowizjami, Vetta i Getty w perspektywie. Mozna zarobic nie tylko dodatkowe, ale glowne pieniadze. Gdyby nie szlo ciekawie trzeba fotki oferowac nieekskluzywnie w wielu stockach zeby cokolwiek zarobily. To jest ten decydujacy wybor... Jesli nie sprobujesz i pojdziesz od razu w wielosc stockow, to juz potem ryzykowac z ekskluzywnoscia w iS sie z reguly nie chce (rezygnacja z pewnych dochodow na rzecz niewiadomej na ex). Rozne wyprobowane scenariusze tu na forum znajdziesz: ekskluzywy, nieekslkuzywy, zmiany, powroty i inne krzyzowki. Jeszcze jedno, na krotka mete wiecej zarobisz w wielu stockach, (Shutter niemal natychmiast). W dluzszej perspektywie iS ekskluzywnie ze wszystkimi przywilejami i ciekawa sciezka rozwoju bywa duzo lepszym wyjsciem. Ale nie ma zadnej reguly... Powodzenia |