2009-09-19, 11:10:26
(2009-09-04, 16:12:43)kaczor58 napisał(a): czy mógłby ktoś przybliżyć co wart jest model EIZO:
FlexScan L768 19" PVA
proszę o info
pozd
w
...i w końcu kupiłem ten ekran EIZIO FlexScan L768 19" - matryca ekranu PVA.
Parę słów komentarza. Zaznaczam, że nie znam się totalnie na parametrach, hardware, etc. Jestem zwykłym użytkownikiem.
Traktuję sprzęt komputerowy jak narzędzie(np. długopis, młotek, wkrętak

lub nie.
1. dotychczas korzystałem z laptopa HP Compaq 6710b (ekran z matrycą WXGA ). Chcąc "przesiąść" się na komp stacjonarny, szybszy i z dużą pamięcią, do zestawu podłączyłem posiadany ekran LG - L 1715 S z matrycą TN TFT. I tu pierwsza niespodzianka. Ekran LG jw. nadawał się tylko do podglądania stron internetowych ( nawet nie do przeglądania !!)
Odwzorowanie kolorów- porażka. Dominacja żółtego koloru, nie potrafiłem nijak go skalibrować. Ustawienia też niewiele pomagały. Nie można było na nim dostrzec z ważnych szczegółów na fotkach. Widać było, że postać... to postać - i tyle.
Z musu dalej pracowałem na laptopie, gdyż tu kolory były bez zarzutu. Duży + dla laptopa HP
( dostrzegłem jeszcze jedną jego zaletę. Winietowanie i artefakty wyłażą jak na dłoni gdy odchylę ekran o siebie i wzrok nie pada na wprost tylko prawie ślizga się po ekranie. (Kąt jakieś 140-160 st.))
2. Zacząłem rozglądać się za ekranem o odpowiednim rozmiarze, rozdzielczości i odwzorowaniem kolorów - tak ważnym przy fotkach.
Szybko natrafiłem na EIZO. Recenzje. opinie, materiały w necie - wszytko super! - tylko ta cena...

Przeglądając oferty używanych EIZO znalazłem kilka anonsów z ceną do zaakceptowania - 300-500zł (dodatkowo przy uwzględnieniu zwrotu części kasy ze sprzedaży LG 150-170zł). Kupiony ekran był ofertą po-leasingową, z jeszcze ważną roczną gwarancją producenta.
3. Od paru dni korzystam z Ekranu EIZO. Ocena:
-Warto po 3kroć było to zrobić. Widać bardzo dokładnie wszystkie szczegóły zdjęć, w tym również "faule" - aberracje, artefakty, winietowanie - etc. Odwzorowanie kolorów bezbłędne, a duży ekran sprawia, że oczy tak się nie męczą.
w