2009-02-15, 21:37:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-02-15, 21:42:15 {2} przez tomas24.)
(2009-02-15, 15:20:04)qbexus napisał(a): Generalnie żywność na zdjęciu ma wyglądać miło ciepło i przytulnie
Niby czemu bo nie rozumiem, dlaczego żywność ma wyglądać ciepło i przytulnie? Czy chodziło Ci o to by wyglądała jak by była gorąca - w senie kulinarnym?
Sama fotografia żywności to na pewno nie czyste białe i czarne tło - no chyba że ktoś wyłącznie koncentruje się na stockach choć i nie koniecznie.
Spójrz na portfolio jednego z najlepszych polskich fotografów żywności na Istocku i policz zdjęcia na białym i czarnym tle.. jest dokłądnie odwrotnie, zobacz także ile ma fotek a ile licencji sprzedał, to chyba daje jasny obraz. Znam SzyMan'a i wiem jakie zdjęcia robi i jak i on mnie wiele nauczył od strony fotografa. Oto link do jego foliaShyman - Istockportfolio
Evva - użyj powszechnych słów typu: cake, sweet, pudding, dessert, a w tytule możesz podać jako-tako przetłumaczoną nazwę ciasta dla karpatki może to być: Polish cake with whipped cream, Whipped cream filled cake lub coś podobnego Cream cake etc.
Jako tła ja użyłbym spokojnych ciekawych, nie przesyconych obrusów jeżeli chodzi o stół, a tło może stanowić, okno, ściana, albo zasłona w spokojnych kolorach, pastele się dobrze sprawdzają - takie jest moje zdanie - przestudiuj kilka porftolii z Istocka - to da Ci obraz.