2008-12-11, 22:52:36
(2008-12-11, 21:31:33)tomas24 napisał(a): Nie uważam tak do końca, żeby trzeba było byc smakoszem. Znać zagadnienie, tak, ale najważniejsze jest wiedzieć co z czym można i dekoracja. Mam kolege który robi dobre zdjęcia żywności, ale nie zna tematu i z tego co wiem, jego foty się nie sprzedają.
Jest pewien kanon, ale tak jak wszystko inne, da się to opanować, wszystko powoli.
Np. nieporozumieniem jest robienie zdjęcia gorącego mięsa (wyglądającego na gorące) na sałacie, czy dla ubarwienia kololu, kładzenie cytryny obok wołowiny.
Są pewne triki kulinarno-fotograficzne, bo często trzeba pokazywać, nieco inny obraz np. nie pokażesz sałatki taką jaką jesz bo jest całkowicie wymieszana z majonezem i nie widać składników, dlatego robisz sałatkę bez majonezu u na samą górę możesz- choć nie musisz - zrobić kleksa-rozetkę z majonezu.
Jak mówiłem temat - rzeka. Aczkolwiek, jak się ma chęci, to napewno się uda.
Służę pomocą.
Pershing - jeśli myślisz poważnie, tak na serio chcesz podejść do tego - co ma także praktyczne efekty uboczne - bo można to potem zjeść ze smakiem - to daj mi nać na prov lub mail - jestem w stanie naprawdę ułatwić Ci życie i prace. Byłbym zdolny napisać w ciągu 1-2tygodni taki szybki kanon potraw, dekoracji etc.
Hej, czemu na priv. Jest nas tu na forum więcej zainteresowanych tematem
Jeśli zechcesz się podzielić wiedzą to z przyjemnością skorzystamy.
Pozdrawiam
rlat
rlat