2026-08-29, 12:27:50
(2026-08-29, 11:36:12)simpson33 napisał(a): Teraz branża się mocno zmieniła, zdjęć stockowych jest za dużo, AI sprawiło że są warte jeszcze mniej. Myślę, że jeśli sprawia Ci to frajdę, że zobaczysz gdzieś swoje zdjęcie i jeszcze coś na tym zarobisz to spoko. Ale gdybyś zaczął 10 lat temu to byś z tego miał spokojnie 10x więcej. Ja mając 1500 zdjęć w portfolio rzuciłem etat, teraz mając 10k zdjęć na etat wróciłem. Wszyscy dostawcy notują spadki, duzi dostawcy zamykają działalności. Trudno kalkulować, że zarobisz na tym większe pieniądze w przyszłości, ale w wolnej chwili dla przyjemności czemu nie
Szczerze - bałem się publikować swoje prace - nie wierzyłem, że mogą być wartościowe - teraz wiem, że wszystko może być przedmiotem popytu - nawet coś czego można wstydzić się pokazać, jako zdjęcie, z uwagi na kadr, technikę itd.
Natomiast mocno zaskoczyłeś mnie z tymi wyliczeniami, jakie przedstawiłeś - jestem mocno zszokowany i zaskoczony. Słyszałem historie, że sylwestrowy wyjazd np. pod Wieżę Eiffla, był w stanie się zwrócić, z kilkunastu landszaftów, ale nie wierzyłem w to, że tak było, teraz zaczynam inaczej patrzeć na ten aspekt.
Odnośnie AI, cóż niewiele można zrobić - a dokładając, iż media nie respektują zasady przejrzystości (obowiązek oznaczania prac deepfake) sprawa jeszcze gorzej wygląda.
Cóż, zatem dla zabawy i formy rywalizacji, pstrykam dalej.
Udanych ujęć i w kontakcie jak coś pisz śmiało miło wymienić się doświadczeniami z bardziej kompetentną branżowo osobą.