2022-03-30, 12:31:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-03-30, 12:34:35 {2} przez szakalikus.)
U mnie na dysku nie ma zdjęcia, które marnowałoby się po odrzucie Jak nie drzwiami to oknem. Czasami kilkukrotnie, manipulując wyostrzaniem, redukcją szumów. Często po odrzucie lekki resize z 6000px na np. 5500px, horizontal flip, lekka edycja tytułu (lub nie ). Jako, że odrzutów mam powiedzmy 5% to nie chce mi się takich rzeczy często robić "od ręki", tylko uploaduje dalej, a jeden dzień przeznaczam na reupload, przewijam nieprzyjęte, edytuję i wrzucam ponownie. Oczywiście mowa o zdjęciach odrzuconych przez głupotę algorytmu. Jeżeli mam jakieś zdjęcie poruszone czy z lekkim backfocusem, czy inną wykluczającą go ze stocków skazą to oczywiście nie ładuję takiego contentu. Kiedyś miewałem problem ze zdjęciami kadrowanymi na 1/3 gdzie np. trzymane smarftona w rękach, robione zza ramienia i w tle bokeh. Odrzut z powodu "out of focus" bo algorytm patrzył na centrum kadru, gdzie była głębia, a ostry jak żyleta przedmiot był z boku. To też kombinowałem mocno z przekadrowywaniem. Teraz to naprawili jakoś i lecą takie kadry gładko.
a co do similarów spróbuj odrzucone sobie kopiować do innego folderu i pod koniec miesiąca spróbować ponownie - ze wszystkim tym samym. Nie dość, że "odświeżysz" w portfolio temat z tej samej sesji to jeszcze powinni przyjąć. W jednej paczce inaczej widzi similar niż w paczce kilka tygodni później ( z moich obserwacji, mogę się mylić ). Na IS wydaje mi się algorytm similarów być mądrzejszy, bo nawet zdjęcia wrzucone rok wcześniej poznaje, że już takie masz w portfolio (lub podobne)
a co do similarów spróbuj odrzucone sobie kopiować do innego folderu i pod koniec miesiąca spróbować ponownie - ze wszystkim tym samym. Nie dość, że "odświeżysz" w portfolio temat z tej samej sesji to jeszcze powinni przyjąć. W jednej paczce inaczej widzi similar niż w paczce kilka tygodni później ( z moich obserwacji, mogę się mylić ). Na IS wydaje mi się algorytm similarów być mądrzejszy, bo nawet zdjęcia wrzucone rok wcześniej poznaje, że już takie masz w portfolio (lub podobne)