2021-04-30, 11:21:47
(2021-04-30, 11:13:42)GregorK napisał(a): Na początku łatwo podwajać czy potrajać ilość prac, ale im mamy ich więcej tym trudniej. Nie widzę możliwości, żeby mając np. 20 k zdjęć w 5 lat nagle zrobić tyle samo w rok i co ciekawsze, w kolejny zrobić już 40 k, potem 80 k ... przecież to nie realne.
Dlatego w sumie same stoki powtarzają to od lat. Nie jest kluczem do tego biznesu ilość a jakość. Ja bym powiedział, że jakość i dobór tematów. Bo co z tego, że zrobimy super materiał, skoro klienci go nie szukają, bo temat niszowy. Na pewno trzeba próbować wielu ścieżek. Ja kombinuję tak po środku. Musze utrzymać jakaś tam ilość wrzucanych zdjęć tygodniowo, muszą to być zdjęcia z w miarę dobrą jakości,a ważne aby w takiej paczce było kilka super kadrów. No i co tydzień wrzucać inna tematykę, nawet jeżeli mamy mniej materiału. Ale to przepis dla tych co robią to full-time, bo zajmuje to bardzo dużo czasu. Wracając do doboru tematów na sesję to sugerujecie się tym co stoki piszą co będą potrzebować w tym roku? Czytacie Short-listę na Shutterku? Ja mam mieszane uczucie, bo z jednej strony piszą co klienci chcą, z drugiej strony mogą pisać tematy, których im brakuje w bazie a klientów na razie na to nie ma, ale poszukują różnorodności aby pochwalić się przed klientem. No i na końcu jak zdecydujemy się zrobić takie sesje to może być ta,ich fotografów bardzo wielu i z niszowych potrzebnych tematów zrobi się bardzo dużo zdjęć o tej samej tematyce. Jakie jest wasze podejści do tego?