2021-04-30, 09:24:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-04-30, 09:32:07 {2} przez SHaiith.)
(2021-04-30, 02:02:11)StaryNovy napisał(a): Tak ni z "gruchy" ni z "pietruchy".
Moje portfolio to od 1500 do 2400 fotek (ciągle doładowuję)
Przeliczyłem ile bym miał kasy w kwietniu gdybym miał tych fotek X 10, sprzedających się tak ja te, które mam teraz.
I się normalnie rozmarzyłem.......
Ale podobno to tak nie działa.
Choć u mnie na razie działa
Działa i nie działa. Tutaj nie chodzi o liczby, ale o procentowy wzrost portfolio. Jak rok rok do roku ładujesz 30-50% więcej niż masz to masz wzrost kasy. Potem to musisz wrzucać nowy materiał tylko aby utrzymać sprzedaż na poziomie na jakim jesteś. U mnie wzrost portfolio tok do roku to 5000 zdjęć i 1500 filmów. Dlatego ja nie zarabiam więcej na zdjęciach tylko mniej bo wzrost portfolio u mnie to 10% w przypadku zdjęć i 50-60% w przypadku filmów. Dllatego teraz widzę tylko szansę na filmach, szkoda, ze tak późno się z tym obudziłem. Bo jeszcze 3 lata temu na filmach zarabiało się niezłe kokosy teraz jak widzę na Shutterku $0.86 to ręce opadają i traci się chęć do pracy. Ale i ten wzrost zarobku na filmach także się skończy. Najlepiej mieć w portfolio wiele różnych dziedzin: widoczki, modeli, jedzenie, martwą naturę, jakieś koncepty, ilustracje, filmy i bóg wie co jeszcze aby wyżyć z tego.
(2021-04-30, 09:24:06)szakalikus napisał(a): Miałem tak samo! że sobie fantazjowałem mnożąc obie strony równania portfolio=zarobki pisałem gdzieś o tym na forum, że zaczynając przygodę na samym Shutterstock po wrzuceniu 1000 zdjęć i sprzedaży na poziomie 100$/msc, myślałem, że będzie szło proporcjonalnie i przy 15 000 które mam teraz będzie 1500$ Nie dość, że portfolio urosło, poziom zdjęć się podniósł, keywordowanie i tytułowanie dużo dokładniejsze i obfitsze to do 1500$/msc całkiem mi daleko (jakieś 3-4x) żałuję tylko, że nie zacząłem od razu wszystkich agencji uploadować. Przez pierwsze lata samo SS, potem dorzuciłem AS, kolejny rok czy dwa później 123RF, a teraz w akcje desperacji i z nadmiaru wolnego czasu przez rozwalony sezon weselny zacząłem już nawet na jakieś DepositPhotos BS i od wczoraj wrzucam na IS Gdyby to wszystko odpalić na starcie zapewne nieco lepiej całkowite przychody by teraz wyglądały, no ale.... lepiej późno niż wcale jak to mówią
Właśnie co za agencje polecacie, na jakie wrzucacie zdjęcia a na jakie filmy? Niech każdy napiszę, zobaczymy czy ktoś wrzuca gdzieś gdzie nie ma sensu, a może ktoś jakiś stock pominął, lub nie poleca wrzucanie swojego materiału. Zacznę od siebie.
Aktualnie wrzucam:
Adobe Stock = image/ footage
Shuttertock = image/ footage
Getty = image/ footage
123rf = image/ (jak była kiedyś możliwość to wrzucałem footage)
Deposit = image/ footage
Dreamstime = image/ footage
Pond5 = image/ footage
Alamy = image
Mam portfolio zdjęć ale nie wrzucam:
Stockfood
CanStockPhoto
BigStock