2020-07-24, 14:39:40
(2020-07-24, 13:18:10)moonflash napisał(a): Wiesz ja nie żyję ze Stocków... kiedyś tam doszedłem do wniosku, że jak już robię foty, to po co mają leżeć w szufladzie? Niech zarabiają na przyszłość i jakieś tam kiedyś $200-$400 będzie miłym dodatkiem do emerytury... ale krew mnie zalewa, gdy widzę jak za moje prace ktoś mi płaci $0.10To może tak poważniej teraz.
Zwłaszcza za te Macro Focus Stacking (które składają sie średnio ze 100 zdjęć czasem nawet 300) a obróbka stock-u to 4-6h a niejednokrotnie ok 12h
Tak to moja pasja, hobby... ale te MARNE CENTY to kpina z naszej pracy... chyba znów zamknę foty w szufladzie, tylko szkoda mi usuwać dotychczasowej bazy PF ...bo może, jednak coś się, kiedyś zmieni na lepsze
p.s. już o to pytałem, czy w Shutterstock PF można zawiesić i na jak długo, czy tylko zrezygnować i usunąć? i gdzie to zrobić by zawiesić np. sprzedaż?
gdzie dokłądnie? podeślij prosze screen-a
Niczego nie usuwaj, niczego nie zawieszaj, co wrzuciłeś to wrzuciłeś, już wrzucone, przepracowane, jakieś centy przyniesie. Warto rozważyć czy potrzeba się starać by wrzucać nowe. Jeżeli ma to być praca tylko na stocki, to nie warto! Jeżeli przy okazji także na stocki to niby dlaczego nie? Jeżeli to poważne HOBBY - ergo sztuka - to warto rozważyć własną stronę z możliwością komunikacji zainteresowanych, a jeśli już sztuka na stocki to może tylko Alamy na licencji RM - to raczej wykup do określonego celu na określony czas z wyłącznością na wybrany termin dla kupującego, to już poważniejszy i nie upokarzający dla Twórcy/Artysty deal.