2020-06-03, 23:11:31
(2020-06-03, 22:59:38)szakalikus napisał(a): U mnie bez Shutterstock nie ma sensu dalej tworzyć contentu stockowego. Jeżeli będzie tak jak teraz jest, że wypłata zmniejszy się o ponad połowę to stawka godzinowa nie będzie się zgadzać. Ilość czasu poświęconego na robienie zdjęć, postprocessing i keywording będzie nieadekwatna do wypłaty. Co za tym idzie przejdę na bardziej hobbystyczny upload- będę wrzucać tylko te zdjęcia, które i tak bym zrobił będąc gdzieś na wycieczce rowerowej czy urlopie zagranicznym. Bez organizowania sesji dedykowanej tylko do stocków. Od kilku dobrych lat maj-październik były wesela, listopad-grudzień był urlop, a styczen-maj były stocki. Teraz, ani wesel, ani stocków Kto by pomyślał.
U mnie jest sens pracować bez Shuttera (do momentu gdy Shutter nie włączy do gry Bigstocka a AS nie wpadnie na pomysł po co płacić więcej jak można mniej).
Dziwnie rozkładają się proporcje zarabiania u różnych osób na różnych stockach. Dla mnie AS w stosunku do Shuttera to 70 do 30% na korzyść AS. Na Shutterze ilość pobrań duża a kasa mała i odwrotnie.
Jest takie słynne acz bezsensowne nasze forumowe sformułowanie: coś robisz nie tak (padło to chyba w stosunku do 123RF) myślę, że można to trochę zmienić. U mnie Shutter ma najwięcej fotek, zdarzało mi się omijać inne stocki w uploadzie, teraz to naprawię Shutter wyłączony fotek nie dorzucam