2020-05-30, 12:40:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-05-30, 12:49:36 {2} przez hektor66.)
(2020-05-30, 07:18:32)yuma2 napisał(a): Dodam tylko ze to cale stockowanie to jest jedna wielka ujnia, oczywiscie wielu z tego zyje i ja takze, ale na swoim przykladzie podam ze po 10 latach jestem jako fotograf calkowicie wydymany z jakiejkolwiek tworczej inwencji, ciagly upload,szukanie pomyslow,keywordy i karmienie potwora, nie rozpisujac sie zbytnio - caly ten system tierow, stopniowania itp to sluzy tylko by nas wydymac pod przykrywka motywacji. Bo czym rozni sie poczatkujacy fotograf od dobrego, czym rozni sie Janusz ode mnie ? Stocki to nie galeria sztuk pieknych, jesli jego zdjecie ktos kupil to widocznie jest wystarczajaco dobre, czym rozni sie jego sprzedaz od mojej ? Kazdy powinien miec gwarantowane 35%-40% z $1.
A te swoje $0.10 to powinni nam placic za kazdy upload bo dzieki temu maja najwieksza biblioteke na swiecie
Również się w pełni zgadzam z Twoją wypowiedzią. Aktualne zmiany na Shutterstock to absurd i dobrze, że chociaż ludzie z poza granic się zjednoczyli i zaczęli nagłaśniać sprawę, gdyby wszyscy siedzieli cicho i się "nie wgłębiali w nic" to nikt by się tak tym nie zainteresował i np inne stocki nie wprowadzałyby w tym momencie chociaż małych zmian na korzyść dostawców. Wiadomo, że ten strajk z wyłączaniem pf przez dostawców, podpisywanie petycji, wystawianie negatywnych opinii gdzie się tylko da, uświadamianie klientów itp może skończyć się porażką ale przynajmniej ludzie próbują, nic to nie kosztuje ale przynajmniej świat po tym wszystkim dowie się jak jesteśmy przez tego "lidera" ru****i. I jeśli nie zmienią strategii to tysiące, jak nie setki tysięcy ludzi z świetnym pf opuści Shutterstock i skończy się ich dobra passa.