2020-02-07, 12:49:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-02-07, 12:57:52 {2} przez szakalikus.)
Dzięki yuma2 za dorzucenie swojej toplisty. Jeżeli chodzi o BS postanowiłem nie wrzucać wszystkiego na raz, żeby utrzymać systematykę uploadu (nie wiem czy skryptowo jakoś pomagają systematycznym użytkownikom, ale na pewno pojawianie się regularnie w NEW w jakiś sposób może przekierować klienta szukającego danego zdjęcia). Wysyłam kilka zdjęć dziennie (50 tygodniowo) i od pierwszych dni pojawiają się sprzedaże. Może są to jakieś "fartowne" i przypadkowe, a potem będzie susza, ale póki co daje mi to kopa do wrzucania dalej. Na 123RF sporo musiałem wrzucić zanim pojawiły się pierwsze DLe i do tej pory mając 4k + zdjęć na 123 RF uważam, że w porównaniu do Shutterstock czy AS to szkoda zachodu. Tutaj na forum jak robiłem kiedyś zestawienie Waszych TOP agencji to 123rf zawsze był powyżej BS. Ciekawe jak to będzie u mnie w "long run" jak to mówią amerykanie Zainteresowałeś mnie yuma2 tym Envato, bo już się przewijało kilka razy na różnych filmach na YT, które oglądałem mówiące o tym, że tam lepsze rzadsza sprzedaż, ale lepsze prowizje... i tak sobie myślę czy nie dorzucić sobie trochę pracy z założeniem tam portfolio. Mógłbyś powiedzieć jak łatwość uploadu i co tam kupują? Raczej dobre stockowe zdjęcia czy takieś teksturki też czasami schodzą? Z tego co kojarzę to kiedyś na Shutterstock miałeś pokaźne PF w okolicach 20k zdjęć, wszstkie masz też na Envato czy tylko perełki?
https://www.bigstockphoto.com/pl/search/?contributor=szakalikus
Ja póki co na BS wrzucam tylko takie, które mi się podobają, żeby było jako tako estetycznie, bo na Shutterstock mam zdjęcia sprzed 8 lat, których się wstydzę, ale już nie usuwam, bo jak dobrze wiecie czasami potrafi SODzik wpaść z takiego gniota, że aż się człowiek zastanawia PO CO TO KOMU :D
Przykład: (dodane w 2016 nie sprzedało się ani razu, a kilka dni temu SODzik.)
https://www.bigstockphoto.com/pl/search/?contributor=szakalikus
Ja póki co na BS wrzucam tylko takie, które mi się podobają, żeby było jako tako estetycznie, bo na Shutterstock mam zdjęcia sprzed 8 lat, których się wstydzę, ale już nie usuwam, bo jak dobrze wiecie czasami potrafi SODzik wpaść z takiego gniota, że aż się człowiek zastanawia PO CO TO KOMU :D
Przykład: (dodane w 2016 nie sprzedało się ani razu, a kilka dni temu SODzik.)