2020-01-01, 10:43:44
(2019-12-22, 08:55:31)fret napisał(a): Gdybyś faktycznie myślał, to byś załapał, że chodziło o zamieranie forum, a nie o upadek rynku
Trochę statystyki dla twardzieli. Dziesięć lat temu średni obrazek zarabiał na Shutterstock dwa dolary rocznie. Dzisiaj zarabia 2 złote. 100 tys. zl/rok? Wystarczy 50k przyzwoitych zdjęć lub grafik. No i trzeba dokładać z 10k rocznie, żeby utrzymać zarobki.
Oj głupoty piszesz, co gorsza z pozycji nieomylności. Chyba nie uwzględniłeś, że jakieś 50% z fot na Shutterstock nie zarabia NIC. Podwójne zaprzeczenie ale wiadomo o co chodzi. Zero, nic. I z tego wyciągasz wnioski, że trzeba dokładać 10k fot rocznie? Gratulacje.
Bardzo dobre portfolia z 10k fot zarabiają pewnie 100-200k/rok na wszystkich stokach(8 wystarczy).
(2019-12-26, 13:38:09)arturm napisał(a): Zasady są proste.
ODPOWIEDNIE WYSZUKIWANIE TEMATÓW
Wpisujesz jedno słowo w wyszukiwarce Shutterstock. To musi być słowo bardzo ogólne i proste ... przykładowo "christmas". Patrzysz na pierwsze 50 fot, wybierasz te które mógłbyś zrobić i robisz podobne. Mają być równie dobre lub lepsze. Jak zrobisz te foty to porównaj z tymi na których się wzorowałeś i odpowiedz sobie na pytanie .... którą byś kupił, tą którą zrobiłeś czy jednak tamtą. Ten schemat musisz powtarzać we wszystkim. Zasada jest prosta. Dąż do najlepszych.
Artur bardzo dobre rady! Ogólne i w punkt. Były chyba podobne już 10 lat temu na tym forum i tak często robiłem. Tylko większość osób tutaj okopało się na swoich pozycjach ze swoimi (nie)umiejętnościami i zostaje w strefie komfortu, oby było tak jak było, robi to samo od lat i pyta czemu nie zarabiam więcej niż $100/msc. Może czasem porównali swoją fotę do top 50, ale pewnie pomyśleli "ale on jest zawodowcem" i dalej wrzucają swoje nic nie zarabiające fotki.
(2019-12-26, 12:43:16)richart napisał(a): Arturze M, o to moje portfolio na shuterze: https://www.shutterstock.com/pl/g/Felipe777
chętnie posłucham twoich rad, co do niego dołożyć, co być może usunąć - by było lepiej "sprzedawalne" - ze świątecznym pozdrowieniem - richart -
Rysiek ładne folio, ale nie stokowe. Nic nie usuwaj. Też mam takie fotki wrzucone, jako wypełniacz. Z punktu widzenia/potrzeb stoków te zdjęcia to tło do tematu, a nie temat(wydmy, domki, morze, krajobrazy). Brakuje tematu na pierwszym planie. Wrzuciłeś 200 zdjęć latarni, nawet jak wrzucisz 2000 nie zarobisz średnie 2zł/fote wspomniane przez @freta. Może i poprawne technicznie, może zgodnie z kompozycją, ale nawet nie próbujesz zmienić tonacji na "modną". Oczywiście mało kto będzie surowy w ocenach, bo może Twoim celem jest dorobienie parę złotych i nie chcesz robić stoków na cały etat. Wtedy zadowoli Cię $300 z 3000 zdjęć i to jest ok.
Żeby nie być gołosłownym, kto chce i tak łatwo znajdzie moje folio https://www.shutterstock.com/g/blasbike
95% fotek robionych przy okazji, ad hoc, bez setupu, dosłownie "sesje" 15-30min.
Praca obok etatu wg zasady 4 godzinny tydzień pracy. 10 lat ok 400fot/rok co daje parę średnich krajowych nawet, jak przez rok praktycznie nic nie dodałem. Gdzie ta prawda objawiona o konieczności dodawania 10k/rok?
Życzę wszystkim w Nowym Roku przynajmniej jednej średniej krajowej z jak najmniejszej liczby zdjęć i jak największej satysfakcji z ich robienia