2017-12-01, 12:25:32
Shutterstock Custom
|
Czyli 375$ za to zlecenie?
Całkiem nieźle, jak ktoś niskobudżetowo zorganizuje sesję. Jak dodatkowo zrobi 50 zdjęć na stoki to w 2 godziny ma ogarnięte sporo materiału, który potencjalnie zarobi jeszcze 3x tyle. (2017-12-01, 11:47:03)fotorince napisał(a): Czyli dobrze rozumiem że zrobisz dla shuttera sesje 15 obrobionych zdjęć za 75$ czyli jakieś 260 pln? Bajeczny interes to są stoki: - robisz 4 sesje po 50 zdjęć do 10 banków(w miesiącu?) - nikt tych sesji nie zlecił, - nie ma żadnej gwarancji, że koszty i praca się zwrócą, - nie ma gwarancji, że w ogóle coś te sesje zarobią, - potencjalnie jako tako zarobić dadzą maks 3 banki zdjęć, Jak żyć? Chyba Fotorince nie traktujesz stoków poważnie i zarabiasz na nich maks 10% swoich przychodów.
2017-12-01, 15:25:41
2017-12-01, 15:48:18
Bajeczny interes to są stoki:
- robisz 4 sesje po 50 zdjęć do 10 banków(w miesiącu?) - nikt tych sesji nie zlecił, - nie ma żadnej gwarancji, że koszty i praca się zwrócą, - nie ma gwarancji, że w ogóle coś te sesje zarobią, - potencjalnie jako tako zarobić dadzą maks 3 banki zdjęć, Jak żyć? Chyba Fotorince nie traktujesz stoków poważnie i zarabiasz na nich maks 10% swoich przychodów. [/quote] Gwarancji nie ma to fakt, ale jesli traktujesz stoki powaznie to robisz sesje ktore sie zwroca/zarobia jedne mniej drugie bardziej, jak w kazdej pracy jak w kazdym biznesie: planujesz,planujesz i planujesz. Jesli tylko 3 stocki zarabiaja to wysylam na te 3. Jesli traktujesz stoki jako hobby to zarabiasz na wyjscie do kina. Jesli sie przykladasz,inwestujesz to zarabiasz a jesli nadal nie, to widocznie trzeba zmienic branze, jak w kazdym biznesie..
2017-12-01, 18:02:25
Dokładnie tak.
Wróciłem właśnie z urlopu na Teneryfie, gdzie miałem Canona 5D i szkła 35mm i 135mm. Porobiłem trochę fotek przy okazji, żadne tam sesje i liczę na to, że cały wyjazd zwróci się w ciągu roku. Będzie z tego może 50 zdjęć. Trochę niewiadoma z tym jest od czasu, jak wszystko siadło na shutrze, dlatego trzeba będzie popracować nie tylko na urlopach ![]() Fotorince chyba zapomina, że jak robi sesję na zlecenie, to ten materiał przestaje pracować po sesji. Na stokach nawet gnioty pracują latami i ostatecznie okazuje się, że gniot do gniota, a będzie kokosza ;D
2017-12-04, 22:24:00
Z tego co się orientuję, to zdjęcia robione pod custom mają mieć jedynie prawidłowo ustawiony balans bieli, kontrast. Bez kolorowania, retuszowania, więc jak ktoś jest w stanie przy okazji i tak zaplanowanej sesji zrobić takie zlecenie, to nie jest to zły deal.
2017-12-06, 19:12:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-12-06, 19:28:47 {2} przez yuma2.)
[quote='blas' pid='97196' dateline='1512130823']
Czyli 375$ za to zlecenie? Całkiem nieźle, jak ktoś niskobudżetowo zorganizuje sesję. Jak dodatkowo zrobi 50 zdjęć na stoki to w 2 godziny ma ogarnięte sporo materiału, który potencjalnie zarobi jeszcze 3x tyle. nie do konca tak jest, "you agree not to use any other images taken for a specific Brief that contain an identifiable brand, for any commercial purpose whatsoever, whether or not the images were Paid Submissions or Unselected Submissions." wprawdzie tutaj jest o branding ale nie chcialo mi sie czytac calego regulaminu, choc domniemywa ze zdjecia z briefu sa na wylacznosc SS
2017-12-06, 19:27:45
(2017-12-06, 19:12:29)yuma2 napisał(a):Ciekawe czy lechyu wie o tym małym szczególe(2017-12-01, 14:20:23)blas napisał(a): Czyli 375$ za to zlecenie?
2017-12-06, 19:42:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-12-06, 19:43:01 {2} przez lechyu.)
"Specific Brief that contain an identifiable brand" chyba rozwiewa wątpliwości.
Chodzi o użycie zdjęć z tego konkretnego zlecenia, które obejmuje użycie logo firmy zlecającej lub jej produkt itp. Na stockach tego typu zdjęcie nawet by nie przeszło ![]() Nie sądzę natomiast, abym łamał regulamin dodając zdjęcia z tego samego miejsca, ale z całkiem innymi kadrami, sytuacjami, być może także obróbką. Nikt tu przecież nie bierze na wyłączność miejsca, modela, ani tematu. Przykładowo mam zlecenie na zrobienie zdjęć osobie w koszulce Shutterstocka, która fotografuje coś w sklepie odzieżowym lub kosmetycznym. Sam mam zamiar zrobić zdjęcia bez użycia koszulki Shutterstocka modelce która rozmawia z ekspedientką przy ladzie, szuka czegoś na półkach itp. Nie widzę tu żadnego powiązania.
2017-12-06, 20:42:55
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości