(2016-01-19, 13:13:15)maccio napisał(a): Ja po obrobieniu zdjęcia od razu je opisuję w Adobe Bridge - już w sumie w większości z głowy wpisuję słowa kluczowe w kolejności zgodnej z ich ważnością (tu pomaga statystyka na Shutterstock i po jakich słowach zdjęcie zostało znalezione), dzięki temu robię to raz i bez względu na jaki stock wysyłam - nie muszę już nic mieszać
Macieju - poproszę o kilka wskazówek...
(przy okazji - dziękuję - oszczędziles mi masę czasu wskazując Bridge jako optymalne miejsce na wpisywanie słów kluczowych)
Jako, że dotychczas keywords wpisywałem w lightroomie - ktory bezsensownie wszystkie słowa układa w kolejności alfabetycznej - musiałem na
Fotolia na piechotę ustawiać kolejność... Twoja metoda sprawia, że nie jest to juz konieczne...
Bridga traktowałem dotychczas jako zbędny gadżet.
Zupełnie go nie znam - stąd pytania:
1. Czy da się w nim - tak jak w LR - synchronizować keywords pomiędzy zdjęciami?
2. Bridge w zasadzie też - pozornie - ustawia kolejność alfabetycznie - ale przy otwarciu pliku np. w
Fotolia - pojawiają się one w takiej kolejności, w jakiej się je wklepalo... Gdzie w BR mozna ustawić opcje braku ustawiania keywords wg porządku alfabetycznego?
...