2013-03-27, 09:51:14
IMVHO za dużo dzieje się dookoła bułek...
Chees'y Oli:
http://kulinarne.info/cheeseburgery-z-pe...ml#zdjecia
Chees'y Oli:
http://kulinarne.info/cheeseburgery-z-pe...ml#zdjecia
[SHaiith] Ocena sesji
|
2013-03-27, 09:51:14
IMVHO za dużo dzieje się dookoła bułek...
Chees'y Oli: http://kulinarne.info/cheeseburgery-z-pe...ml#zdjecia
2013-03-27, 10:32:58
Ze swojej strony dodam tylko standardową uwagę - trochę za ostre światło. Próbuj odbijać od białych powierzchni, użyć dyfuzorów (w postprocessie też możesz zmniejszyć natężenie cieni).
I zmniejsz głębię ostrości, wyodrębni plany i głównego bohatera 5 fajna, ale pasuje więcej dołu (ucięta minimalnie deseczka powoduje, że zrobiło się bez oddechu). Aha i jeszcze jedno - postaraj się o detale w retuszu, np. bułka z sezamem ma pęknięcia i wgniecenia. Smaczniej wyglądałoby to bez tych "pryszczy"
2013-03-27, 10:59:25
dzięki za cenne uwagi. Racja w tym jest "mniej znaczy więcej"
2013-03-29, 23:21:14
Tym razem naleśniki. Mam nadzieję, że zachowałem zasadę "Mniej znaczy więcej".
1. 2. 3. 4. 5.
2013-03-29, 23:26:12
Oho... widze, ze truskawki dorwałeś. ja dwa dni temu też
2013-03-29, 23:26:25
Jeszcze przekonaj się do miękkiego cienia i będzie super (IMVHO). Mnie on teraz rozprasza.
2013-03-29, 23:29:39
dzięki za sugestie.
2013-03-29, 23:52:34
Mnie trochę nie pasują poucinane niektóre elementy zdjęcia - tak na brzegu np liść bazylii na zdjęciu 4 i czubek dzbanka na zdjęciu 4. Bez sensu kadrowane, nieprzemyślane te od 2-5 np. dzbanek ledwo do kadru wchodzi - to po co w ogóle wchodzi. Dla mnie najlepsze 1 - najbardziej przemyślane, bez uwag, bez zastrzeżeń - wręcz idealnie
2013-03-30, 00:04:56
Kurcze sam nie wiem co napisać. Rozumiem twoje podejście do tematu kadrowania, ale mi właśnie to co tobie się nie podoba to podoba się bardzo. Kurcze, może ja jestem jakiś dziwny i muszę wrócić do podstaw fotografii i zmienić swoje podejście. Sam nie wiem. Ale dziękuję za sugestie, może to pozwoli mi tworzyć lepsze zdjęcia. Mam taką nadzieję.
2013-03-30, 01:58:16
Cytat:Kurcze, może ja jestem jakiś dziwny i muszę wrócić do podstaw fotografii i zmienić swoje podejście. IMHO gadasz bez sensu. Są pewne kanony w komponowaniu oraz są różne gusta ludzkie. Zasady można z wyczuciem i umiejętnie łamać. Wszystkim się nie przypodobasz. Dla jednych wchodzące w kadr dzbanki są bez sensu, dla innych (jak ja) fajnie dopełniają kompozycję. Moim zdaniem właśnie ciekawie kadrujesz to co jest na stole (nie wszystko musi być tak super poukładane) z małymi wpadkami, jak pewna żółta plama, może się spieszysz nieraz i nie dostrzegasz w porę jakichś tam drobnych spraw? Może zwróć też uwagę co się dobrze sprzedaje i idź tą drogą? |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Podobne wątki | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
[lechyu] Ocena dużego portfolio | lechyu | 12 | 10 139 |
2017-04-15, 12:25:54 Ostatni post: lechyu |
|
[ojmichal] ocena, krytyka, radzi | ojmichal | 5 | 5 889 |
2017-03-15, 11:41:19 Ostatni post: ojmichal |
|
[sunnyday] ocena/krytyka zdjeć | sunnyday | 8 | 8 252 |
2017-02-10, 23:13:12 Ostatni post: dolcevita |
|
[MartinYa] Krytyka i ocena zdjęć | MartinYa | 5 | 6 450 |
2015-08-29, 17:32:05 Ostatni post: yuma3 |
|
[Borzywoj] ocena/krytyka zdjęć | borzywoj | 66 | 36 470 |
2015-01-14, 14:15:44 Ostatni post: fotoaloja |