Liczba postów: 65
Liczba wątków: 9
Reputacja:
0
Miejscowość: Dublin
Czy jest możliwość zmiany licencji do zdjęcia które już wisi online? Zamiast RF wybrałem RM i chciałbym to teraz zmienić. Tylko re-upload wchodzi w grę?
Liczba postów: 88
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Miejscowość: Przemyśl
potwierdzam słowa "artrum-a" kiedyś dość sporą liczbę zdjęć zmieniłem na RF
wysyłając tą listę do supportu
Liczba postów: 772
Liczba wątków: 17
Reputacja:
3
2012-04-11, 22:31:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-11, 22:40:43 {2} przez Claudia.)
Przeczytałam cały wątek, ale w dalszym ciągu nie rozumiem. Na Alamy mam zdjęcia które są dostępne w innych bankach - to którą licencję powinnam wybrać? A teraz mam zdjęcia modeli z widocznymi logami aut i Alamy mi je zaakceptowalo. To jaką licencję wybrać, bo już nie rozumie nic..
Liczba postów: 1 271
Liczba wątków: 26
Reputacja:
10
Miejscowość: Radom
Jeśli dobrze pamiętam (jeśli źle to niech mnie ktoś poprawi) to RM kupują ludzie jeśli chcą mieć pewność że przez dany okres czasu nikt inny nie będzie wykorzystywał tego samego zdjęcia (chcą je mieć czasowo na wyłączność) dlatego ceny są wyższe..
Liczba postów: 2 479
Liczba wątków: 10
Reputacja:
13
Miejscowość: Otwock
Jeśli są w innych bankach to najlepiej wybrać RF. W moim przypadku zdjęcia "inne", których nigdzie nie wysyłałem daje na Alamy jako RM.
Liczba postów: 153
Liczba wątków: 3
Reputacja:
0
Miejscowość: Gdynia
Zakup na wyłączność to zupełnie inna bajka, kupując RM, wybierasz okres, długość licencji, format, miejsce wykorzystania, nakład, te wszystkie czynniki skupiają się w RM.
Mając zdjecia na licencji RF w innych bankach pozostałbym przy niej i w Alamy, zresztą to chyba już konieczność i nie powinno się zmieniać raz ustawionej licencji?
Jak pisał ambrozinio, nowe nigdzie nie wystawiane pliki jako RF możesz wstawiać na licencji RM.
Liczba postów: 862
Liczba wątków: 25
Reputacja:
17
Miejscowość: Radom
2012-04-12, 09:36:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-12, 09:39:56 {2} przez ajt.)
Również potwierdzę, że nie należy sprzedawać tego samego zdjęcia na różnych licencjach. Jeśli więc gdzieś już jest sprzedawane jako RF, to niech będzie tak samo na Alamy. To samo tyczy się RM.
A tak przy okazji, to 2 kwietnia trafiła mi się taka ciekawostka, zdjęcie RF sprzedało się z adnotacją "Usage: One time use only in single publication, further uses charged at a discount for 10 years".
Czyli ni pies ni wydra - kupił RF, ale do jednokrotnego użytku, (więc pewnie taniej), za to w przypadku ewentualnych, ponownych zakupów tego zdjęcia w ciągu 10 lat dostanie zniżkę.