Liczba postów: 1 838
Liczba wątków: 29
Reputacja:
14
Miejscowość: Warszawa/ R-N
Faktycznie dziwnie wygląda to oświetlenie. Jakie masz softboxy? Na początek pokaż przykładowe ustawienie swojego "studia".
Reputacja:
14
2010-11-18, 13:38:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-11-18, 13:44:57 {2} przez Ariene.)
Przede wszystkim brakuje mi tu ukierunkowania strumienia światła, z samych żarówek biegnie ono we wszystkie strony. Sam namiot bezcieniowy nie gwarantuje pozbycia się odblasków od światła ani jego wystarczającego zmiękczenia, a raczej izoluje obiekt od otoczenia. Mój namiot leży nie używany od prawie 2 lat - czasem dobrze dodać na przedmiocie jakiś blask, który podkreśli kształt przedmiotu, w namiocie jest to trudne do osiągnięcia.
Zdecydowanie polecam Ci zakupienie sofboxu, parasolki, czy cokolwiek, co zmiękczy światło. Tańszym wyjściem jest odpowiednia pleksi rozpraszająca światło.
Narazie oddal lampy, bo namiot 3x60cm jest dosyć mały i stykanie lampy ze ściankami namiociku nie jest dobrym pomysłem. Zrób też eksperyment z umieszczeniem białego prześcieradła między lampą, a namiotem. Zobacz jak zachowuje się światło.
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Miejscowość: rybnik
ok, na brak światła raczej nie narzekam hehe, czyli jeden problem z głowy, jeszcze dzisiaj zrobie softboxy ;]
Liczba postów: 1 153
Liczba wątków: 47
Reputacja:
10
Miejscowość: pomorze
skoro już robisz te softboxy to może spróbuj wersji doświetlenia obiektów od przodu, mam wrażenie że tego u Ciebie brak
Reputacja:
14
Na kieliszkach jest widoczny przepał, ale stocki lubią jak czasem coś jest przejarane i zginie parę szczegółów na przedmiocie. Ogólnie jest lepiej.