2010-02-22, 23:00:49
Może chodzi o design telefonu... Nokia E51?
Dlaczego odrzucili moje zdjęcie? Wszystko o powodach odrzutów w iStockphoto!
|
2010-02-22, 23:00:49
Może chodzi o design telefonu... Nokia E51?
2010-02-22, 23:15:22
2010-02-22, 23:37:32
2010-02-23, 09:35:50
Cytat:A w przypadku ziaren kawy pewnie użyłeś słowa 'cafe' czyli po polsku kawiarnia. Ok, jak wcześniej z pomidorami, tak i tutaj napisali co odrzucić z keywordów, a co zostawić. No i tak zrobiłem. Ale chodzi o to, dlaczego np. w zdjęciu: http://www.istockphoto.com/stock-photo-6...ground.php mamy w słowach kluczowych i Cafe, i Cappuccino, które też mi notabene odrzucili, i Latté... i tak wymieniac bez końca! A to sprawia, że o tyle szans na jakąkolwiek sprzedaż [pomijając aspekty techniczne i artystyczne] maleje. Żeby nie zaglądać do zdjęć innych to podam przykład z mojej galeryjki: dwa podobne zdjęcia papryki - izolowane, także różnica właściwie niewielka między nimi - i na jednym przechodzą mi słowa kluczowe pokroju: china, chicken [do dzisiaj nie wiem, skąd mi się kurczak wziął w keywordach do tego zdjęcia??], a do drugiego nie pasują?? I tak jak wcześniej pisałem: podtrzymuję tezę, że jestem na początku drogi, że dużo się nauczyć muszę, że powinienem przyjąć to, co napisałeś o 'cafe' jako naukę i wynieść coś z tego, ale jest masę przykładów, dla których lepiej jest wrzucać keywordy szeroko połączone z tematem zdjęcia, a później ewentualnie - w razie konieczności - zmieniać lub wyrzucać je...
2010-02-23, 11:04:17
bo inspektor to tez czlowiek... czasem po 10h klikania mu sie pomyli... jak sam widzisz czasem i na twoja korzyść...
a potem szukasz pizzy a masz 20 stron pomidorów, cebuli, papryki, maki, jaj - bo to szeroko związane z tematem... widzę już jak ludzie siedzą i poświęcają miesiące na analizę slow kluczowych aby je zmienić lub wyrzucać....
2010-02-23, 12:46:13
(2010-02-22, 20:08:31)Tomek De napisał(a): nic z tych rzeczy, Dodam może, że na raptem 20 zdjęć miałem już kilka, które zostały zaakceptowane z uwagą, że były złe keywordy (1 lub 2) i inspektor je usunął. Więc tutaj plus
2010-02-23, 16:01:45
Cytat:bo inspektor to tez czlowiek... czasem po 10h klikania mu sie pomyli... jak sam widzisz czasem i na twoja korzyść... Heh, sorki, ale nie. Albo wydaje mi się, że nie. Dla mnie to jest zabawa i mogę po 10 h swojej pracy, po godzinach, pomylić się i wrzucić do papryki 'kurczaka'. Ryzykuję tym, że albo będę musiał poprawić opis, albo niechcący się komuś przy okazji spodoba i kupi. A dla ów inspektora to jednak praca, nie zabawa... wiem co mówię - za pomyłki w pracy się płaci, czasami żywymi $$$ No i aspekt filozoficzny: czy starając się opisywać zdjęcia maksymalnie oszczędnie [czyt. poprawnie] zmienię świat [stocków]?? Czy tylko zmniejszę swoje szanse na 'fuksa'?? PS Wbrew pozorom ten post to nie jest ani polemika, ani złośliwość, ani żarcik, ale poważne pytanie w temacie: odrzucili mi sporo zdjęć na iStockphoto ze względu - właśnie - na słowa kluczowe. Piszą o jakie chodzi, także problemów z poprawieniem nie ma, ale ponowna akceptacja to kolejne +7dni i niesmak, że robi się akceptowalne technicznie i artystycznie zdjęcie, a się nie umie ich opisać bez błędów.
2010-02-23, 17:00:01
(2010-02-23, 16:01:45)plachy napisał(a): Piszą o jakie chodzi, także problemów z poprawieniem nie ma, ale ponowna akceptacja to kolejne +7dni i niesmak, że robi się akceptowalne technicznie i artystycznie zdjęcie, a się nie umie ich opisać bez błędów. Odpowiedz sobie sam, czy Twój czas, ponowne oczekiwanie na akceptacje wart jest tych kilkudziesieciu centów z fuksa co jakis czas. Dla mnie nie jest wart.
2010-02-23, 20:38:03
tak masz racje, za pomyłki sie placi ale czasem na nich zyskuje - właśnie tak to działa czasem coś przeocza a czasem się czepna bez postawy większej... ty celowo dodając slowa szeroko związane z tematem na pewno stracisz bo beda ci kosili foty - oczywiście czasem coś przejdzie ale imho nie warto
pamiętaj ze to nie tylko 7 dni ale i o to 1 foto w folio mniej. Co innego na Shutterstock czy innym bez-limitowym.
2010-02-23, 23:04:47
Faktcznie słowo "gnioty" może być zbyt mocne
Ale taki dziś widok powitał mnie przd chwilą na IS: uważam, że większość tych fotek została by odrzucona nieEXom, z powodu złego tła, złej izolacji, nudnego widoku, złej kompozycji, złego wb, złego oświetlenia, itp Ja przynajmniej bym je odrzuciła. A jeżeli byłyby to moje zdjęcia to nawet nie próbowałabym ich wrzucać na IS To tak apropo nierówności traktowania EX i nieEX |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|