2007-11-09, 16:07:16
no jak wyplacasz w polsce to tak...pewnie tak czy siak kazdy z bankowych posrednikow na nas zarobi
PayPal - system płatności
|
2007-11-09, 16:07:16
no jak wyplacasz w polsce to tak...pewnie tak czy siak kazdy z bankowych posrednikow na nas zarobi
2007-12-04, 16:19:43
a ja zapytam o podstawy, otóż:
jaki rodzaj konta zakładacie na paypalu? osobiste? firmowe? specjalne?
2007-12-04, 16:34:27
Zasada chyba jest prosta :
- osoba fizyczna : osobiste - dzialalnosc : firmowe I tyle. "Specjalne" to generalnie dla handlarzy na aukcjach, chyba bez wlasnej dzialalnosci (bo jaki bylby inny sens skoro jest konto Firmowe). Czyli dla kazdego cos, sam musisz zdecydowac.
2007-12-04, 20:18:35
Cytat:Zasada chyba jest prosta nie do końca to czy jestem osobą fizyczną czy prowadzę działalność miałoby dla mnie najmniejsze znaczenie w przypadku wyboru rodzaju konta paypal - no chyba że ktoś chce traktować paypal jako konto stricte firmowe lub osobiste - jego wybór dla mnie istotniejsze są możliwości / ograniczenia poszczególnych kont dla konkretnego zastosowania - czyli wypłat ze stocków na razie wydedukowałem że z góry zakładają iż konta osobiste mają służyć głównie wysyłaniu kasy a nie odbieraniu, jednak definiują odbieranie kasy głównie w oparciu o transakcje kartami, nie wiem jak po stronie paypal widziana jest transakcja płatnicza np. Shutterstock > ja, czy jako płatność kartą? jeśli tak to raczej firmowe ... stąd mój dylemat dlatego też zapytałem tu mając nadzieję że uzyskam odpowiedź "z życia wziętą" na zasadzie: miałem osobiste ale za bardzo rzeźbili mnie na opłatach więc zmieniłem na firmowe chyba jednak będę musiał pomolestować u źródła czyli paypala - zobaczę co oni mi doradzą póki co mam jakieś 60$ z 2-tygodniowego debiutu stockowego więc temat nie jest pilny, ale z drugiej strony zdjęć przybywa, rośnie DL - niebawem sięgnę pewnie po pierwszą wypłatę [/quote]
2007-12-04, 21:03:42
Kombinujesz chlopie jak kon pod gore ... Jak przeczytalem ze piszesz o oplatach to wiedzialem ze bardzo nie wiesz o czym piszesz. Poczytaj uwaznie trzeci post w watku.
O jakich transakcjach platniczych wogole piszesz ? Masz jeden typ : platnosc. Patosc via PayPal. Bede sie jednak upieral ze prowadzac dzialalnosc gospodarcza powinienes zalozyc konto firmowe. Ta odpowiedz jak i poprzednia jest wlasnie z zycia wzieta ;] Edit : Generalnie wiekszosc z nas uzywa tego w ten sposob : - kasa ze stoka na PP - kasa z PP na rachunek w banku, powyzej 500zl brak prowizji, jedynie co moze bolec to kurs dolara w NBP - gorzej niz prowizja Qniec
2007-12-04, 22:11:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-12-04, 22:13:24 {2} przez Tomek De.)
o Jezu ... no dobra może jestem upierdliwy, może się czepiam, albo po prostu źle tłumaczę, ale po kolei:
1. paypal pobiera prowizję (opłatę) za wpływy na moje konto 2. jest ona różna dla różnych kont i rodzajów płatności (karta debetowa, salda paypal itd...) 3. nie wiem jak traktowane są transfery pieniędzy ze stocków na moje konto paypal, bo może to być: * Saldo PayPal * Przelew błyskawiczny w serwisie PayPal * Czek elektroniczny PayPal 3. każda z tych operacji jest w ramach konta osobistego bezpłatna a w koncie firmowym i specjalnym naliczana jest prowizja - przynajmniej tak wynika z ich tabelki opłat 4. jest u nich informacja na stronie sugerująca (nie wprost) że do odbierania pieniędzy służą raczej konta specjalne i firmowe a osobiste do wysyłania kasy i stąd proste pytanie: czy kontem osobistym ktoś odbierał kasę ze stocków? jeśli tak to czy płacił prowizję za przyjęcie płatności rachwal powiedz mi co w moim toku rozumowania jest nie tak? w systemie paypal dochodzi do dwóch transakcji: 1. otrzymuję kasę na moje konto paypal 2. przelewam ją na swój rachunek bankowy (pomijam przewalutowanie) w przypadku pkt.2 - opłata jest jasno sprecyzowana i jest taka sama dla wszystkich kont gorzej z pkt.1 MOJA EDYCJA: Cytat:Generalnie wiekszosc z nas uzywa tego w ten sposob : i nie ma tu żadnej prowizji?[/quote]
2007-12-04, 22:20:56
Tomek De napisał(a):Cytat:Generalnie wiekszosc z nas uzywa tego w ten sposob : Tomku De, porownujac "Payment history" z Shutterstock z tym co mam w Historii na PayPal, jak i sumy na koncie, dochodze do wniosku, ze nie pobieraja prowziji na tym etapie.
2007-12-04, 22:58:28
no i bingo
jeśli to nie tajemnica: masz konto firmowe?
2007-12-04, 23:12:43
To nie tajemnica, mam konto osobiste. Nie prowadze dzilalnosci gospodarczej, moze kiedys, jak bede mial wiecej cierpliwosci do papierkow i znudzi mi sie zycie korporacyjne
2007-12-05, 11:03:47
hmmm, czy po odebraniu wpłaty na konto PP nie dostałeś propozycji / sugestii od nich o zmianie konta na specjalne lub firmowe?
z ich strony wynika iż mając konto firmowe lub specjalne dodatkowo pobieraliby od Ciebie opłatę za wpływy na Twoje konto 3,4% + 1,35 PLN stąd moje pytanie o wybór konta, gdyż IMHO PP należy traktować jako most transferowy stock - mój rachunek bankowy zatem nie upierałbym się do końca przy tezie: masz firmę - konto firmowe no chyba że chodziłoby o regularny handel on-line - wtedy pewnie sami wymusiliby taką opcję jeśli Ciebie nie molestują o rozszerzenie funkcjonalności rachunku - to znaczy że z ich punktu widzenia wpływy raz w miesiącu są dopuszczalne w ramach konta osobistego |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|