(2009-09-04, 16:12:43)kaczor58 napisał(a): czy mógłby ktoś przybliżyć co wart jest model EIZO:
FlexScan L768 19" PVA
proszę o info
pozd
w
...i w końcu kupiłem ten ekran EIZIO FlexScan L768 19" - matryca ekranu PVA.
Parę słów komentarza. Zaznaczam, że nie znam się totalnie na parametrach, hardware, etc. Jestem zwykłym użytkownikiem.
Traktuję sprzęt komputerowy jak narzędzie(np. długopis, młotek, wkrętak
) I jest ono albo wygodne, przyjazne, dobre, które lubię i chętnie używam,
lub nie.
1. dotychczas korzystałem z laptopa HP Compaq 6710b (ekran z matrycą WXGA ). Chcąc "przesiąść" się na komp stacjonarny, szybszy i z dużą pamięcią, do zestawu podłączyłem posiadany ekran LG - L 1715 S z matrycą TN TFT. I tu pierwsza niespodzianka. Ekran LG jw. nadawał się tylko do
podglądania stron internetowych ( nawet nie do przeglądania !!)
Odwzorowanie kolorów- porażka. Dominacja żółtego koloru, nie potrafiłem nijak go skalibrować. Ustawienia też niewiele pomagały. Nie można było na nim dostrzec z ważnych szczegółów na fotkach. Widać było, że postać... to postać - i tyle.
Z musu dalej pracowałem na laptopie, gdyż tu kolory były bez zarzutu. Duży + dla laptopa HP
( dostrzegłem jeszcze jedną jego zaletę. Winietowanie i artefakty wyłażą jak na dłoni gdy odchylę ekran o siebie i wzrok nie pada na wprost tylko prawie ślizga się po ekranie. (Kąt jakieś 140-160 st.))
2. Zacząłem rozglądać się za ekranem o odpowiednim rozmiarze, rozdzielczości i odwzorowaniem kolorów - tak ważnym przy fotkach.
Szybko natrafiłem na EIZO. Recenzje. opinie, materiały w necie - wszytko super! - tylko ta cena...
Przeglądając oferty używanych EIZO znalazłem kilka anonsów z ceną do zaakceptowania - 300-500zł (dodatkowo przy uwzględnieniu zwrotu części kasy ze sprzedaży LG 150-170zł). Kupiony ekran był ofertą po-leasingową, z jeszcze ważną roczną gwarancją producenta.
3. Od paru dni korzystam z Ekranu EIZO. Ocena:
-Warto po 3kroć było to zrobić. Widać bardzo dokładnie wszystkie szczegóły zdjęć, w tym również "faule" - aberracje, artefakty, winietowanie - etc. Odwzorowanie kolorów bezbłędne, a duży ekran sprawia, że oczy tak się nie męczą.
w