Fotografia żywności - stylizacja
#31
Zauważyłem, że sporo fotografii jedzenia jest częściowo przepalonych - szczególnie w tle. Czy macie w tym temacie jakieś wskazówki?
Odpowiedz
#32
[Obrazek: pierogi.jpg]

Coś wątek nam trochę ucichł, więc celem ożywienia dyskusji wrzucam pierogi i proszę o poradę jak je fotografować (stylizować, świecić - wszystkie uwagi mile widziane - byle na temat).
Pozdrawiam
rlat              

Odpowiedz
#33
Specjalistą nie jestem, ale coś może zasugeruje.
Po pierwsze, albo ja mam źle skalibrowany monitor albo Ty, bo jak dla mnie to za dużo czerwieni, co najmniej -10. Jeżeli chodzi o kadr to ja bym nieco ciaśniej zrobił, położył na talerzu nieco mniej pierogów, albo wziął większy talerz i ułożyłbym je jeden na drugim, żeby stworzyć nieco przestrzeni. Dodatkowo wprowadziłbym (choć niekoniecznie) nieco zieleni w postaci ładnej gałązki pietruszki lub posiekanej naci. To tyle ode mnie. Dla jaj jeśli pozwolisz obrobię nieco tę fotę?
Odpowiedz
#34
Jasne, przedstaw swoją wizję, zawsze człowiek się czegoś nauczy Icon_wink
Pozdrawiam
rlat              

Odpowiedz
#35
Hej rlat nie żebym się czepiał, zdjęcie jest ok. potrzebuje tylko nieco edycji.
Przykładowo ja tak bym to widział. Oczywiście nie muszę mieć racji. Ty także możesz - i powinieneś - krytykować zdjęcia które niebawem wrzucę, ale chyba to nie jest najlepszy dział.

[Obrazek: 6f72f70c40a7b7de.jpg]
Odpowiedz
#36
Dzięki, powiedz co zmieniłeś, widzę po histogramie, że jest wyższy niż na moim zdjęciu, ale co jest tego powodem?
Wątek może i nie najlepszy, ale trochę stagnacji w nim zapanowało, a z innej beczki jak idą prace nad poradnikiem?
Pozdrawiam
rlat              

Odpowiedz
#37
Praca wrze, codziennie dopisuję coś nowego, szacuję, że jeszcze ze 2 może 3 tygodnie (pamiętając że pracuje po 12h dziennie na kuchni), a bedzie gotowy.

Co do zdjęcia: balans kolorów, czerwony -25 następnie
rozjaśniłem nieco prawy dolny i górny róg żeby się nie różnił od lewych, brightnes +5,
dalej kontrast na całość + 12 i to w zasadzie tyle, aha no i crop- ścieśniłem kadr.

Poziom podniósł się prawdopodobnie po podwyższeniu kontrastu
Odpowiedz
#38
polecam zdjęcia Smile

http://img374.imageshack.us/img374/5959/...0014lx.jpg

a więcej na:

http://forum.studio-nagran.pl/viewtopic....c&start=40

w poście Icon_cheesygrinla głodomorów i nie tylko"
Odpowiedz
#39
nie jestem specem od żywności ale dwa odnośnie zdjęcia rlat'a (i ogolnie fot. żywności):

- czy nie byłoby lepiej z trochę niższej perspektywy?
- czy na pewno ciasne cięcie jest najlepszą opcją? Może ktoś kto wrzuca takie zdjęcie np do gazety, chciałby mieć kawałek pół-transparentego otoczenia, na którym mógłby ładnie wrzucić jakiś tekst [np na tle kawałka stołu obok talerza czy coś takiego] - a ponadto nie naruszoną potrawę?
Odpowiedz
#40
Robercie, to co zaproponowałem to była tylko propozycja dotycząca już zrobionego zdjęcia.
Jeżeli chodzi o ciasne kadrowanie, to ja osobiście takie preferuję, ale jest pewnie 100... osób które wolą bardziej szeroko. A już najlepiej to zrobić oba kadry i wrzucić każego dania set - skłądający się z powiedzmy 3 ciasnych i 2 szerokich kadrów. Optimum osiągnięte.
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Fotografowanie żywności SHaiith 32 23 757 2014-03-04, 11:00:04
Ostatni post: fotoaloja
  Fotografia żywności - backstage rlat 0 5 086 2013-09-29, 11:30:36
Ostatni post: rlat
  Ebook o fotografii żywności i stylizacji jedzenia tomas24 87 100 402 2012-08-22, 22:38:41
Ostatni post: wredny123

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości