2009-01-30, 16:42:37
Zauważyłem, że sporo fotografii jedzenia jest częściowo przepalonych - szczególnie w tle. Czy macie w tym temacie jakieś wskazówki?
Fotografia żywności - stylizacja
|
2009-01-30, 16:42:37
Zauważyłem, że sporo fotografii jedzenia jest częściowo przepalonych - szczególnie w tle. Czy macie w tym temacie jakieś wskazówki?
2009-02-02, 00:40:48
Coś wątek nam trochę ucichł, więc celem ożywienia dyskusji wrzucam pierogi i proszę o poradę jak je fotografować (stylizować, świecić - wszystkie uwagi mile widziane - byle na temat).
2009-02-02, 16:38:31
Specjalistą nie jestem, ale coś może zasugeruje.
Po pierwsze, albo ja mam źle skalibrowany monitor albo Ty, bo jak dla mnie to za dużo czerwieni, co najmniej -10. Jeżeli chodzi o kadr to ja bym nieco ciaśniej zrobił, położył na talerzu nieco mniej pierogów, albo wziął większy talerz i ułożyłbym je jeden na drugim, żeby stworzyć nieco przestrzeni. Dodatkowo wprowadziłbym (choć niekoniecznie) nieco zieleni w postaci ładnej gałązki pietruszki lub posiekanej naci. To tyle ode mnie. Dla jaj jeśli pozwolisz obrobię nieco tę fotę?
2009-02-02, 20:30:04
Jasne, przedstaw swoją wizję, zawsze człowiek się czegoś nauczy
2009-02-02, 20:51:31
Dzięki, powiedz co zmieniłeś, widzę po histogramie, że jest wyższy niż na moim zdjęciu, ale co jest tego powodem?
Wątek może i nie najlepszy, ale trochę stagnacji w nim zapanowało, a z innej beczki jak idą prace nad poradnikiem?
2009-02-02, 23:34:32
Praca wrze, codziennie dopisuję coś nowego, szacuję, że jeszcze ze 2 może 3 tygodnie (pamiętając że pracuje po 12h dziennie na kuchni), a bedzie gotowy.
Co do zdjęcia: balans kolorów, czerwony -25 następnie rozjaśniłem nieco prawy dolny i górny róg żeby się nie różnił od lewych, brightnes +5, dalej kontrast na całość + 12 i to w zasadzie tyle, aha no i crop- ścieśniłem kadr. Poziom podniósł się prawdopodobnie po podwyższeniu kontrastu
2009-02-04, 20:02:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-02-04, 20:03:56 {2} przez zegarmistrz.)
polecam zdjęcia
http://img374.imageshack.us/img374/5959/...0014lx.jpg a więcej na: http://forum.studio-nagran.pl/viewtopic....c&start=40 w poście la głodomorów i nie tylko"
2009-02-05, 00:29:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-02-05, 00:30:16 {2} przez robgr85.)
nie jestem specem od żywności ale dwa odnośnie zdjęcia rlat'a (i ogolnie fot. żywności):
- czy nie byłoby lepiej z trochę niższej perspektywy? - czy na pewno ciasne cięcie jest najlepszą opcją? Może ktoś kto wrzuca takie zdjęcie np do gazety, chciałby mieć kawałek pół-transparentego otoczenia, na którym mógłby ładnie wrzucić jakiś tekst [np na tle kawałka stołu obok talerza czy coś takiego] - a ponadto nie naruszoną potrawę?
2009-02-05, 21:32:38
Robercie, to co zaproponowałem to była tylko propozycja dotycząca już zrobionego zdjęcia.
Jeżeli chodzi o ciasne kadrowanie, to ja osobiście takie preferuję, ale jest pewnie 100... osób które wolą bardziej szeroko. A już najlepiej to zrobić oba kadry i wrzucić każego dania set - skłądający się z powiedzmy 3 ciasnych i 2 szerokich kadrów. Optimum osiągnięte. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Podobne wątki | |||||
Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
Fotografowanie żywności | SHaiith | 32 | 23 684 |
2014-03-04, 11:00:04 Ostatni post: fotoaloja |
|
Fotografia żywności - backstage | rlat | 0 | 5 077 |
2013-09-29, 11:30:36 Ostatni post: rlat |
|
Ebook o fotografii żywności i stylizacji jedzenia | tomas24 | 87 | 100 093 |
2012-08-22, 22:38:41 Ostatni post: wredny123 |